Investitori iz Češke zainteresovani za ulaganja u Srbiji

Foto: Vlada Republike Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa ambasadorom Češke Republike u Srbiji Tomašom Kuhtom, koji joj je uručio pismo potpredsednika Vlade i ministra trgovine te zemlje Karela Havličeka u kojem se ističe veoma dobra ekonomska saradnja sa Srbijom i značaj koji naša zemlja ima za češke investitore.

Brnabić je iskazala zahvalnost na poverenju Vlade Češke i investicijama koje dolaze iz ove zemlje, i ocenila da su sveukupni bilateralni odnosi dveju država čvrsti i stabilni, čemu, pre svega, doprinosi otvoren dijalog i bilateralne posete zvaničnika na najvišem nivou.

Ona je podsetila i na posetu predsednika Češke Republike Miloša Zemana Srbiji u septembru 2019. godine, kada je održan i veliki Poslovni forum srpskih i čeških privrednika.

Kada je reč o daljim reformama, Brnabić je istakla da je Srbija posvećena jačanju ekonomije i izgradnji moderne države koja počiva na evropskim vrednostima, kao i stvaranju najprivlačnijeg poslovnog okruženja u ovom delu Evrope.

Prema njenim rečima, fiskalna konsolidacija i stvaranje dugoročne makroekonomske stabilnosti daje povoljnu ekonomsku klimu i dodatnu sigurnost svim stranim kompanijama koje žele da investiraju u Srbiji.

Kuhta je istakao da je najviše investicija realizovano u oblasti telekomunikacija i nekretnina, ali i u bankarskom, industrijskom i farmaceutskom sektoru, a da se u narednom periodu očekuje još veći broj čeških ulaganja u Srbiji.

On je objasnio da upravo podrška Vlade Srbije daje podsticaj i ohrabrenje preduzetnicima iz Češke da svoj kapital ulažu na ovom tržištu.

Za naše čitaoce će biti interesantan podatak da prema podacima Međunarodne agencije za energetiku, Češka više od polovine električne energije (51 odsto) iz domaće proizvodnje dobija sagorevanjem uglja, dok ukupno šest nuklearnih reaktora generiše 34,5 odsto.

Prag najavljuje da će svoje planove na polju nuklearne energije „gurati“ čak i ukoliko se javi suprotstavljanje Evropske unije. Dve komšijske zemlje, Nemačka i Austrija, se na ideološkim osnovama protive njenom korišćenju.

Izvor: Vlada Repbulike Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti