Investicije od značaja za dugoročnu energetsku bezbednost zemlje

Foto: Vlada Republike Srbije

Resorno ministarstvo novim zakonodavnim okvirom napravilo je prve korake ka smanjenju potrošnje, a država je obezbedila dovoljne količine energije i energenata za predstojeću zimu, izjavila je ministarka Zorana Mihajlović.

Ministarka je na konferenciji „Kako da se predstojeće zime potroši manje struje u Srbiji“ rekla da je za dugoročnu energetsku bezbednost zemlje neophodno da se investira i da se nastave energetska tranzicija, diverzifikacija u gasnom sektoru i regionalno povezivanje, navodi se na sajtu Vlade Republike Srbije.

,,Donošenjem Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije učinili smo prvi korak u smanjenju potrošnje, a aktuelna kriza je ubrzala sve procese i uticala na to da shvatimo važnost svega što smo radili, pre svega kada je reč o subvencionisanju domaćinstava“, rekla je ona.

Ako hoćemo razvijeni elektroenergetski sektor, onda su investicije najvažnije pitanje i da, bez obzira na otpore i opstrukcije, ne odustanemo od energetske tranzicije, dekarbonizacije i energetske efikasnosti, istakla je potpredsednica Vlade.

Prema njenim rečima, država je mnogo uradila po pitanju snabdevanja gasom i naftom, ali to ne znači da ne možemo imati probleme, jer ne znamo šta može da se desi, pre svega u odnosima Rusije i drugih zemalja, i zato je potrebna diverzifikacija, povezivanje sa državama u regionu.

Potpredsednica je izjavila da se preporuke za smanjenje potrošnje energije koje je predložilo Ministarstvo ne odnose na škole, vrtiće, bolnice, domove zdravlja, domove za stare i neke druge ustanove o kojima se posebno vodi računa u svakoj krizi, pa i sada kad se preporučuje štednja energije. Ona je naglasila da niko nije rekao da treba da smanje temperaturu na 20 stepeni, ali to ne znači da ne treba da se ugase svetla u prostorijama u kojima niko ne boravi, ili da ne sugerišemo da zamene stare sijalice novim LED sijalicama.

,,Tražili smo da svi koji su obuhvaćeni preporukama naprave svoj plan smanjenja potrošnje, bilo da je reč o državnim institucijama, javnim preduzećima i lokalnim samoupravama’’, rekla je potpredsednica Vlade.

Ministarka je prenela da su do sada plan štednje dostavili 89 lokalnih samouprava, 31 javno preduzeće, 23 državne institucije i da očekuje da do 1. oktobra spisak bude kompletan, i ponovila da se ne prave nikakvi planovi restrikcija i da je cilj preporuka da se smanji iznos koji država daje za uvoz struje.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti