Inovacije, zelena energija i regionalni projekti – budući pravci saradnje Srbije i Holandije

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i Hiles Beshor Pluh, novoimenovani ambasador Holandije u Srbiji, ocenili su uspešnom dosadašnju saradnju dveju zemalja, a u narednom periodu poseban potencijal za razvoj imaju sektor inovacija, prelazak na zelene tehnologije u cilju očuvanja životne sredine i smanjenja aerozagađenja, kao i uključivanje holandskih kompanija i institucija u projekte regionalne saradnje.

Foto-ilustracija: Unsplash (Vishwas Katti)

„Holandija je jedna od zemalja koja poseduje najviši nivo tehnologija u oblasti zaštite životne sredine i smanjenja aerozagađenja, a iskustva u primeni istih su dragocena za srpske kompanije kako bi se uspešno primenile u Srbiji. Potrebna je bliska saradnja svih relevatnih institucija, pronalaženje adekvatnih programa podrške kako bi se na pravi način pružila podrška kompanijama u primeni ovih tehnologija“, rekao je predsednik PKS-a. On je dodao da je druga velika prilika za saradnju uključivanje holandskih kompanija u projekte regionalne saradnje koji se realizuju u okviru Komorskog investicionog foruma, a koji će omogućiti uspostavljanje poslovnih kontakata sa firmama u regionu, tržište od 20 miliona potrošača i mogućnost poslovanja bez trgovinskih barijera.

Ambasador Holandije Hiles Beshor Pluh izrazio je zadovoljstvo povodom dosadašnje saradnje, ističući da u Srbiji posluje oko 40 holandskih kompanija koje uspešno sarađuju sa srpskim partnerima, čemu svedoči i nedavno osnovana Holandsko-srpska trgovinska asocijacija. Prepoznajući značaj regionalne saradnje i uključivanje holandskih kompanija u regionalne projekte, on je istakao da prisustvo ambasada u svim zemljama regiona može doprineti razvoju regionalnih aktivnosti namenjenih jačanju privredne saradnje i najavio niz aktivnosti koje su planirane u narednom periodu poput stručnih skupova, okruglih stolova u Srbiji i Holandiji, a koji će biti usmereni na jačanje saradnje sa srpskim kompanijama i promociju regiona kao poslovne destinacije.

Izvor: Privredna komora Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti