Inovacije i znanje od ključnog značaja za održivi razvoj

 

Foto: EU info centar @EUICBG

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas da su smanjenje siromaštva, kvalitetnije obrazovanje, zdrava životna sredina, podizanje ekonomije i jačanje institucija najvažniji ciljevi održivog razvoja.

Brnabić je, otvarajući subregionalnu konferenciju o napretku u implementaciji Agende 2030, istakla da, iako težnje za njihovo ostvarenje mogu delovati utopijski, moramo nastaviti da idemo ka društvu u kojem niko neće biti isključen i zaboravljen.

Ona je naglasila da su ciljevi održivog razvoja osmišljeni kao ideja vodilja za one koji nastoje da poboljšaju živote ljudi, da bi svet koji ostavljamo budućim generacijama bio bolji od ovog u kojem danas živimo.

Prema njenim rečima, ciljevi su globalni, ali su putevi ka njihovom ostvarenju drugačiji u svakoj zemlji, a sprovođenje je zajednički posao Vlade, civilnog društva, akademske zajednice, lokalnih zajednica i međunarodnih institucija.

Premijerka je, u tom smislu, naglasila da je Srbija među prvima u decembru 2015. godine formirala Međuresornu radnu grupu za sprovođenje Agende 2030, a da je Skupština Srbije takođe među prvima u svetu uradila procenu mogućnosti za realizaciju ciljeva i formirala fokus grupu koja nadgleda rad Vlade u ovoj oblasti.

Foto: EU info centar@EUICBG

Vlada Srbije, kako je dodala, posebnu pažnju posvećuje obrazovanju, ekonomskom razvoju i smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte i merama prevencije i adaptacije na klimatske promene.

Brnabić je kao uslov za izgradnju moderne Srbije navela modernu ekonomiju, i dodala da država posle perioda fiskalne konsolidacije nastavlja ekonomske reforme.

Premijerka je ponovila da je reforma obrazovanja ključni prioritet Vlade, odnosno da se mladi osposobe za kritičko mišljenje i analitičko razmišljanje bez obzira na posao kojim će se baviti.

Znanje, kreativne ideje i inovacije su od ključnog značaja za naš brzi i održivi razvoj, poručila je ona, ukazavši na to da je želja da se ekonomija transformiše u ekonomiju zasnovanu na inovacijama i modernim tehnologijama.
Prema njenim rečima, u toku je izrada nacrta zakona o klimatskim promenama, kao i projekat o povećanju otpornosti lokalnih samouprava na klimatske promene.

Foto: EU info centar@EUICBG

Takođe, u izradi je i nacrt nacionalnog plana za odbranu od suše, a Vlada stimuliše otvaranje podataka javnih institucija kako bi oni mogli dalje da se koriste za stvaranje novih rešenja i usluga, dodala je ona.

Premijeka je precizirala da je i pridruženje EU od velikog značaja za napredak Srbije i čitavog Zapadnog Balkana, jer se Agenda 2030 i Strategija razvoja Evrope i Jugoistočne Evrope do 2020. godine u velikoj meri preklapaju.

Konferenciju o napretku u implementaciji Agende 2030, koja se održava u Palati Srbija, organizuje Vlada Srbije, uz podršku tima Ujedinjenih nacija u Srbiji i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Skup je okupio predstavnike vlada država regiona, privatnog sektora, međunarodnih institucija, a poseban fokus biće na socijalnoj inkluziji i održivom razoju, kao i promociji tržišne ekonomije.

Agendu UN o održivom razvoju do 2030. godine je usvojilo više od 150 država u septembru 2015. godine i ona obuhvata ključne elemente poput ekonomskog rasta, socijalne inkluzije, zaštite životne sredine i drugo.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti