Injekcija za voćna stabla – alternativa klasičnim pesticidima?

Foto-ilustracija: Pixabay (manseok_Kim)

Na voćnim stablima i ukrasnom drveću veoma često se javljaju bolesti ili pate od napada štetočina, dok se u toku vegetacije moraju prihranjivati. Neophodno je sprovođenje tretmana zaštite i prihrane koji koštaju mnogo, upitna je njihova efikasnost, zbog prohoda mehanizacije dolazi do sabijanja zemljišta, troši se više pesticida i đubriva. Tu su i troškovi kupovine i održavanja mehanizacije, za gorivo, a i emisije štetnih gasova.

Prilikom primene fungicida, insekticida i folijarnih đubriva teško je postići da svaki list bude ravnomerno prekriven. Ova sredstva se ispiraju kišom, na njih deluje sunčeva svetlost.

Takođe, veliku pažnju treba posvetiti temperaturi na kojoj obavljamo tretiranje. Sva sredstva nisu efikasna na istim temperaturama. Osim toga, potrebno je pratiti razvojne faze stabla, prouzrokovača oboljenja i štetočina, kako bi obezbedili optimalan termin primene.

Nepravilnom upotrebom ovih sredstava možemo da spalimo listove i osetljiva biljna tkiva, zagadimo životnu sredinu i naštetimo ljudima, flori, fauni i zemljištu.

Pročitajte još:

Direktna zaštita

Kako bi se izbegli mnogobrojni neželjeni efekti i povećala efikasnost zaštite i prihrane, razvijena je alternativna metoda davanja injekcija voćnim stablima. Upotrebljava se za sistemtsko tretiranje pa se smatra da nema negativnih posledica zaštite bilja. Primena je laka i brza, a obavlja se jedan tretman u toku godine zbog čega su troškovi svedeni na minimum. Nema rasipanja sredstva u okolinu, jer se ono direktno ubrizgava u tkivo stabla, ne ispira ga kiša i ne deluje sunčeva svetlost. Efekt traje i do tri godine.

Foto-ilustracija: Pixabay (pixel2013)

Na ovaj način koriste se brojni insekticidi, akaricidi, fungicidi i baktericidi. Metod je efikasan u borbi s lisnim vašima, grinjama, moljcima, potkornjacima, tripsima, svrdlašima i drugim štetočinama. Od bolesti koristi se za suzbijanje antraknoze, fuzarija, verticilioze, pegavosti lista, bolesti cveta, korena i druge.

Moguće je ovu metodu iskoristiti za primenu hranjivih materija koje povećavaju imunitet, pomažu kretanje sokova, izgradnju novog tkiva i zaceljivanje rana. Sredstva se apliciraju pojedinačno ili u smešama, a mogu se dodati razni biljni ekstrakti, biostimulatori i druge korisne materije.

Pomoću injektora

Posebnim uređajem, injektorom, se naprave kose, plitke rupe na stablu, najčešće u zoni korenovog vrata. Otvori rupa se zatvaraju namenskim proizvodima i čepovima koji sprečavaju infekciju na tom mestu. Pre svake upotrebe injektor se dezinfikuje.

Najveću efikasnost postiže se tretmanima u proleće i početkom leta kada je intenzivno kretanje biljnih sokova. Potrebno je paziti na količinu, jer je lako dodati više sredstva što može izazvati propadanje voćke, posebno ako je mlada.

Izvor: Agroklub

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti