Indija predstavila top protiv smoga

Foto: pixabay

Top ispušta vodene kapi pri velikoj brzini kako bi „isprao“ zagađujuće čestice iz vazduha. Naučnici ukazuju na to da je bitnije pozabaviti se uzrokom problema. 

Indija je predstavila novo sredstvo u borbi protiv zagađenja vazduha, „anti-smog top“. Gradske vlasti se nadaju da će ovaj izum uspeti da očisti vazduh iznad Nju Delhija. Uređaj u obliku velikog fena za kosu, postavljen na kamion, ispušta vodu velikom brzinom u vazduh i na taj način ispira zagađujuće čestice. Testiran je u Anand Viharu, istočnoj oblasti Delhija koja predstavlja industrijalnu zonu i ima najzagađeniji vazduh. Ovde je konstatovana koncentracija štetnih materija koja je 15 puta veća nego ona koju je propisala Svetska zdravstvena organizacija.

Ovaj uređaj, koji je originalno osmišljen kao sredstvo u borbi protiv prašine u rudnicima, košta oko 31000 američkih dolara. Ima kapacitet od 100 litara vode po minuti i može očistiti oko 95% polutanata iz vazduha.

Ministar zaštite životne sredine Indije, rekao je da je ovo samo test,  i da ako se pokaže uspešnim, ovi topovi će biti korišćeni širom Nju Delhija.

Iz organizacije Grinpis kritikovali su ovakav potez indijske vlade. Podsećaju da je sitacija u Nju Delhiju, kada je reč o zagađenju vazduha, toliko loša, da je ministar uporedio Nju Delhi sa gasnom komorom. Svake zime ovaj grad ima velike probleme prouzrokovane spaljivanjem njiva, izduvnim gasovima iz kola, otvorenim vatrama, zagađenjem sa gradilišta i industrijskim emisijama.

„Ovo definitivno nije rešenje. Ovo sredstvo bi moglo povremeno da se koristi na osetljivim lokacijama, ali rešenje zagađenosti leži u kontroli izvora zagađenja a ne u prskanju vodom“, izjavio je Sunil Dahija iz ove organizacije.

“ Vlada Nju Delhija bi radije trebalo da traži održiva rešenja za ove probleme umesto što stvara prilike za biznis kompanijama.“

Milan Zlatanović

Izvor: theguardian

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti