Ina omogućila recikliranje prve tone otpadnog jestivog ulja iz domaćinstava u Hrvatskoj

Šest meseci nakon uvođenja nove „zelene” usluge na odabrana maloprodajna mesta Ine, kupci i građani na njima su odložili prvu tonu otpadnog jestivog ulja.

Foto ilustracija: Pixabay

Prva je to tona takvog ulja koje su u Hrvatskoj prikupila domaćinstva te će ono, umesto u dovodu i okolini, završiti u recikliranju. Kompanija nastavlja s pružanjem ove usluge i razmatra mogućnosti proširenja na ostale krajeve Hrvatske. Istovremeno, INA je s Agroproteinkom, partnerom u projektu, u Osnovnoj školi Sesvete održala prvo u nizu planiranih predavanja o važnosti recikliranja otpadnog jestivog ulja i ostalog otpada u domaćinstvima, prenosi SEEbiz.eu.

Najviše otpadnog jestivog ulja do sada su predali građani zagrebačke četvrti Trešnjevka, oko 140 kilograma, a ne zaostaju ni njihovi sugrađani iz Maksimira i Čakovčani s prikupljenih po oko 100 kilograma. Domaćinstva, za razliku od restorana, nemaju zakonsku obavezu prikupljati otpadno jestivo ulje, no njegovim se recikliranjem doprinosi očuvanju okoline, a to su saznali i osnovnoškolci iz Sesveta kojima su predstavnici Ine i Agroproteinke održali predavanje.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti