Ilon Mask na poslu, radnici kod kuće?

Mnogi svetski proizvođači automobila obustavili su proizvodnju u Evropi zbog širenja koronavirusa. Ilona Maska, direktora i osnivača Tesle, zdravstvena kriza očigledno ne brine, niti su ga kao mnoge njegove kolege iz auto-industrije omeli novonastali uslovi na tržištu da u svojoj fabrici u Kaliforniji (Sjedinjene Američke Države) i dalje proizvodi električna vozila.

Foto-ilustracija: Unsplash (Cam Bradford)

Iako je područje Fremonta, gde je smešten Maskov pogon, blokirano, on je dobio dozvolu okruga Alameda da nastavi sa radom tako što su nadležni organi njegovo poslovanje proglasili „poslovanjem od suštinske važnosti“. Mnogi ne shvataju zbog čega je štancanje autobomila u toku globalne pandemije toliko bitno i osuđuju odluku vlasti da izuzmu Teslu iz odredbe o prestanku rada.

Direktor Tesle je u ponedeljak svim zaposlenima poslao imejl da mogu ostati kod kuće ukoliko se i u najmanjoj meri osete bolesno ili neprijatno. „Ja ću da dolazim na posao, ali to sam samo ja. Više bih voleo da budete u svojim domovima i da ne brinete, nego da radite pod stresom“, zaključio je on.

Ipak, ne može da se zanemari psihološki pritisak koji takvim pristupom vrši na radnike. Pogotovo kada se uzmu u obzir njegove izjave o koronavirusu. „Šteta prouzrokovana panikom će biti višestruko veća od one izazvane virusom. KOVID-19 se neće proširiti na više od 0,01 odsto populacije“, istakao je Mask.

Ipak, u prepisci na društvenoj mreži Tviter je napisao da će proizvodnju Tesle preorijentisati na ventilatore ako bude bilo nestašice zbog pandemije.

Fabrika u Fremontu upošljava 10.000 ljudi.

Na spisku onih koji su privremeno „stavili katanac“ na svoja proizvodna postrojenja su BMW, Ford, Folksvagen, Lambordžini, Audi i mnogi drugi.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti