„Ikea“ u potpunosti energetski nezavisna do 2020.

IkeaŠvedska kompanija „Ikea“ planira da do 2020. godine koristi samo energiju iz obnovljivih izvora i tako postane u potpunosti energetski nezavisna. Prošle godine ova kompanija je kupila vetropark u Irskoj snage 7,65MW koji će godišnje proizvoditi dovoljno energije za snabdevanje dve „Ikeine“ prodavnice u Dablinu i Belfastu.

Takođe, iz ove kompanije su najavili i kupovinu vetroparka u Alberti (Kanada) koji ima 20 vetrogeneratora ukupne snage 46MW i godišnje proizvodi oko 161GWh električne energije što je čak 2 puta više energije nego što je potrebno svim „Ikea“ prodavnicama u Kanadi.

Najavljeno je i postavljanje četvrte solarne elektrane ove kompanije u Majamiju koja će imati 4620 solarnih panela i godišnju proizvodnju električne energije dovoljnu za snabdevanje 169 domaćinstava. To bi smanjilo emisiju ugljen dioksida u atmosferu za 1227 tona godišnje.

Inače, kompanija „Ikea“ već poseduje 157 vetrogeneratora širom sveta, a instalirala je i preko 550 hiljada solarnih panela. U 2013. godini „Ikea“ je iz obnovljivih izvora energije proizvela dovoljno energije da pokrije 37 odsto ukupne potrošnje energenata u svojoj kompaniji.

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti