I Kraljevčani pošumljavaju svoj grad zahvaljujući sredstvima Zelenog fonda!

Ministarstvo zaštite životne sredine izdvojilo je novčana sredstva za gradove i opštine, koja će na osnovu Konkursa Zelenog fonda Republike Srbije, biti utrošena za pošumljavanje u 2019. godini.

Foto: Grad Kraljevo

Grad Kraljevo je, drugu godinu za redom, dobio sredstva za pošumljavanje u iznosu od nešto višem od 2.200.000 dinara, uz učešće Grada od 600.000 dinara.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je izrazio podršku svim opštinama i gradovima koji uviđaju važnost ovog posla zato što  je pošumljavanje savremena borba za očuvanje životne sredine.

„Očigledno ne  postoji  svest  u  lokalnim  samoupravama, ili  bar nedovoljna, da je pošumljavanje najvažniji posao za zaštitu životne sredine i ne  postoji  svest  o  tome  da  je  pošumljavanje  istovremeno najjeftiniji, najefikasniji  i  najbolji  način  da  sprečite  posledice  klimatskih  promena“, istakao je Trivan, pa čestitao opštinama i gradovima koje su dobile novac na ovogodišnjem konkursu.

Član  Gradskog  Veća grada  Kraljeva Milun Jovanović istakao je  da  je Kraljevo,  kao  i  prošle  godine, svojim  projektima zadovoljilo kriterijume Ministarstva zaštite životne sredine i dobilo sredstva koja će biti utrošena za sadnju na četiri lokacije.

„Sadnja će se vršiti na lokaciji između dva mosta, pravac od kružnog toka koji ide prema Glavčićevom mostu, zatim dve lokacije gde će se vršiti dosadnja na postojećim parkovima i imamo lokaciju na Beranovcu, u dužini trim staze, s obzirom na to da je projektom predviđeno, gde je izgrađena trim staza, da se to područje ozeleni“, pojasnio je Jovanović i dodao, „sadnice  će  biti  dobavljene  od JP Srbijašuma i drugih zvaničnih institucija i biće zasađene po programu koji ćemo uraditi zajedno sa JKP Čistoća Kraljevo. Moramo da vodimo računa šta je najbolje posaditi na našoj teritoriji, to će verovatno biti autohtone sorte koje su pokazale da mogu uspešno da se održe na našem području.“

Jovanović je istakao da su ozelenjavanje i pošumljavanje jako značajni za budućnost, kao i da bez zdrave životne sredine i ekologije ni Srbija, ni svet, ne mogu dalje.

Izvor: Grad Kraljevo

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti