Hrvatska učesnik Svetskog foruma o vodi u Brazilu

Foto: mzoip.hr

U periodu od 19. do 23. marta 2018. u Braziliji, Brazilu se održava 8. Svetski forum o vodi – 8th World Water Forum na kojem učestvuje Delegacija Republike Hrvatske.

Na Forumu je usvojena Ministarska deklaracija pod nazivom „Deljenje vodnih resursa– hitan poziv na odlučno delovanje“ kojom se šalje nedvosmislena poruka kako su vode ograničeni resurs koji čovečanstvo deli te stoga deli i odgovornost za njihovo očuvanje i suočavanje sa različitim izazovima, posebno sve izraženijim izazovima klimatskih promena. U Deklaraciji se poseban naglasak stavlja na ulogu vode za održivi razvoj, ukidanje siromaštva, a posebno realizaciju cilja održivog razvoja 6 Agende 2030- u cilju osiguranja vode za ljudsku potrošnju i sanitarne potrebe.

Državni sekretar Mario Šiljeg je u okviru Ministarske konferencije održao govor u kojem je između ostalog istaka da su vode u Republici Hrvatskoj od posebnog značaja za državu i zbog toga zaštićene Ustavom, izložio napore koje Hrvatska ulaže u osiguranje vodno-komunalne infrastrukture i propisanih standarda vodno-komunalnih usluga hrvatskim građanima za ostvarenje pomenutog cilja održivog razvoja 6, te u prevenciju ali i borbu s poplavama koje su sve izraženija posledica klimatskih promena u ovom delu Evrope. On je učestvovao u raspravi na Ministarskom okruglom stolu na temu klimatskih promena, gde je govorio o sve izraženijim posledicama klimatskih promena u Hrvatskoj.

Svetski forum o vodi je najveća svetska platforma o temama vezanim za vode koja okuplja političke lidere, stručnjake. Svrha mu je podizanje svesti o izazovima vezanim uz vode i podsticanje odgovarajućih mera za njihovo rešavanje.

izvor: mzoip.hr

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti