Hrvatska generiše 392 kilograma otpada po glavi stanovnika

Foto: mzoip.hr

Ministar zaštite životne sredine i energetike Hrvatske Tomislav Ćorić učestvovao je u Vodicama na 9. susretu gradonačelnika i preduzetnika „48 sati“ i okupljenima je predstavio aktivnosti vezane za uspostavljanje održivog sistema upravljanja otpadom.

Ministar je izneo najnovije podatke o upravljanju otpadom u Hrvatskoj za 2016. godinu koje je objavila Hrvatska agencija za okolinu i prirodu, prema kojima se u Hrvatskoj proizvodi 392 kilograma otpada po stanovniku, a udeo mešanog komunalnog otpada u ukupnoj količini otpada iznosi 74 odsto. U ovom trenutku u Hrvatskoj se odvojeno sakuplja 27 odsto otpadnog papira, plastike, stakla i metala, a obaveza je Hrvatske da do 2020. godine osigura 50 odsto odvojenog sakupljanja tih frakcija. U ovom trenutku više od 400 jedinica lokalne samouprave odvojeno prikuplja otpad, a njih oko 150 još treba ići u tom smeru.

Prioriteti za 2018. godinu su osiguranje uslova da svi građani mogu odvojeno odlagati otpad, osiguranje prestanka nekontrolisanog odlaganja neobrađenog komunalnog otpada na odlagalištima i zatvaranja dela odlagališta i njihove sanacije.

Za projekte upravljanja otpadom Hrvatskoj je na raspolaganju 475 miliona evra EU sredstava kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“. U toku su javni pozivi za izgradnju reciklažnih dvorišta i sanacije odlagališta, a ministar Ćorić je najavio dalje aktivnosti. Kako je naveo, u decembru će biti otvoren javni poziv za edukativno-informativne aktivnosti, početkom 2018. godine ide poziv za nabavku spremnika za odvojeno prikupljanje otpada , a potom i izgradnju sortirnica, kompostana i nabavku vozila za komunalne kompanije. Takođe je pozvao sve jedinice lokalne samouprave koje to do sada nisu učinile da što hitnije donesu lokalne planove upravljanja otpadom jer su oni pretpostavka za EU sufinansiranje.

izvor: mzoip.hr

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti