Hrvatska finansira energetsku sanaciju objekata sa 380 miliona kuna

Ilustracija: Pixabay

Ministar građevinarstva i prostornog uređenja Hrvatske Predrag Štromar predstavio je na konferenciji za medije novi Poziv ministarstva Energetska obnova i korišćenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora, koji je otvoren 16. novembra 2017.godine, a za koji je iz Evropskog fonda za regionalni razvoj za energetsku sanaciju zgrada javnog sektora osigurano 380 miliona kuna.

Bespovratna sredstva dodeljivaće se putem otvorenog postupka dodele bespovratnih sredstava, a podnošenje projektnih predloga dozvoljeno je od 2. januara 2018. godine do 31. decembra 2020. godine, odnosno do iskorišćenja raspoloživih finansijskih sredstava. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodeliti za finansiranje prihvatljivih troškova projekta je 80 hiljada kuna, a najviši 40 miliona kuna. Projektima energetske sanacije kroz integrisani pristup predviđene su uštede energije od najmanje 50 odsto u odnosu na godišnju potrošnju energije za grejanje/hlađenje pre realizacije projekta.

Pozivom se promoviše sprovođenje mera energetske sanacije i korišćenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora u kojima tela državne vlasti i državne uprave, jedinice lokalne ili regionalne samouprave, javne ustanove, ustanove, verske zajednice i zadruge obavljaju društvene delatnosti.

izvor: mgipu.hr

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti