Elektrana u Švedskoj koristi garderobu poznatog brenda kao izvor energije

Foto: pixabay

Švedska elektrana severozapadno od Stokholma radi na tome da eliminiše fosilna goriva iz upotrebe do 2020. godine – alternative traže u drvetu i otpadu. Ove godine spalili su oko 15 tona H&M garderobe.

Švedska elektrana koja je u vlasništvu kompanije Malarenergi AB u Vesterosu u Švedskoj, radi na tome da izbaci iz  upotrebe naftu i ugalj i okreće se neočekivanom izvoru energije: garderobi. Nadležni za zalihe goriva Jens Neren rekao je za Blumberg, „Za nas to je upotrebljiv materijal. Naš cilj je da koristimo samo obnovljiva i reciklirana goriva.“

Švedska se može pohvaliti energetskim sistemom bez emisija štetnih gasova, vetro, nuklearnim i hidroelektranama. Iako neke opštine koriste naftu i ugalj za grejanje u zimskim danima, vlasti se nadaju da će se uskoro okrenuti biogorivima u potpunosti.

Gde se tu uklapa H&M? Malarenergi ima dogovor sa obližnjim gradom Eskilstuna da kao gorivo koristi njihov otpad koji, delom dolazi iz skladišta H&M-a. Džoana Dahl, direktorka odnosa sa javnošćšu H&M-a za Blumberg rekla je, „H&M ne spaljuje garderobu koja je bezbedna za upotrebu. Doduše, naša je zakonska obaveza da garderobu koja sadrži buđ ili nije u skladu sa našim striktnim standardima uništimo.“

Elektrana koja snadbeva električnom energijom oko 150 000 domaćinstava u Vesterosu, ove godine spalila je oko 400 000 tona otpada.

Milan Zlatanović

Izvor: inhabitat.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti