Hrvatska elektroprivreda ne odustaje od povraćaja ulaganja u Termoelektranu Gacko

Foto-ilustracija: Pixabay

Ako se u naredna tri meseca ne uspostavi mirno rešenje problema između Hrvatske elektroprivrede (HEP) i BiH, moglo bi da dođe do arbitražnog spora, jer Hrvatska smatra da je došlo do povrede stečenih prava u vezi s predratnim ulaganjima u termoelektranu (TE) Gacko.

Hrvatska traži odštetu od 100 miliona evra za predratna ulaganja u TE Gacko, tačnije ona iz 1983. godine. Prema rečima nacionalnog ombudsmana BiH, Mlađena Mandića, spor nije sličan sporu sa Slovenijom, nego je isti. Naime, u spomenutom sporu Slovenija od BiH traži naplatu osnovnog duga za ulaganja u RiTE Ugljevik i to od 1.359.645.000 KM, što znači da bi u slučaju da dobije presudu u svoju korist, taj iznos s kamatama prelazio tri milijarde KM. No, Mandić pojašnjava da se radi o istom ulaganju i u slučaju RiTE Ugljevik i u slučaju TE Gacko. Kaže da je u slučaju Gacko, Hrvatskoj predloženo da se spor odloži za još tri meseca, odnosno da se ide na mirno rešavanje, što je Hrvatska i prihvatila.

– U toj fazi, u rešavanju sporova učestvuje samo TE Gacko, odnosno rukovodstvo Gacka i HEP. Prema mom mišljenju, pravna osnova njihove tužbe ne stoji –  rekao je za Avaz Mandić.

Napominje da to nije štetno za BiH iz više razloga. Kao prvi navodi to da je u vreme ulaganja u TE Gacko sve bila jedna država.

– Taj spor nema međunarodni element, to su bile republike jedne države. Nakon 90-ih godina postale su samostalne. HEP to sada pokušava predstaviti kao međudržavni spor, a to nije to ustvari. Spor se rešava, odnosno promatra, u vreme nastajanja spora, dakle u 1983. godini, aočnije od 1981. do 1983, kada se gradila TE Gacko – objašnjava Mandić.

Ističe da je tada bio drugačiji pravni sistem, odnosno da su bili samoupravni sporazumi i društveni dogovori.

 – Znači, nije bilo klasičnog ugovora i nema međunarodnog elementa. Pred arbitražnim sudom u Vašingtonu država može tužiti samo privatno lice, a ovde država tuži državu. Prema tome, mislim da na sudu u Vašingtonu neće biti te arbitraže – zaključuje Mandić, i dodaje da ne zna da li će biti neka druga arbitraža u Parizu ili Beču. Još imamo tri meseca mirnog rešavanja spora.

Izvor: energetika-net.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti