Hrvatska elektroprivreda je u trajni pogon pustila prvi ELEN punjač za električna vozila u Rijeci

ELEN punjač u Rijeci postavljen je kao temelj „Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila“, gde je Grad Rijeka dala saglasnost za parkirna mesta, a HEP je nabavio i ugradio punjače uz tehničku podršku Elektroprimorja Rijeka.

Na punjaču je moguće istovremeno punjenje dva vozila, s načinom punjenja AC mod3 tipe2, uz vreme punjenja od jednog do četiri sata, u zavisnosti od stanja baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje na riječkom ELEN punjaču je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu, koja se za sve vlasnike električnih vozila u Hrvatskoj može dobiti slanjem zahteva na e-mail adresu elen@hep.hr.

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon 30 javnih ELEN punjača u saradnji s gradovima i zainteresiranim partnerima, od čega je pet brzih AC/DC punjača ugrađeno u Koprivnici kroz saradnju na EU projektu „Civitas Dyn@mo“, dok se u Zagrebu nalazi jedna ultrabrzi punjač (snage 50kW DC i 43kW AC) sa solarnim nadstrešnicama.

U fazi realizacije priključka na elektroenergetsku mrežu nalaze se punjači u Antunovcu, Crikvenici, Dubrovniku, Našicama, Valpovu, Zaboku i Čakovcu, a u toku je i realizacija brzih punjača na putevima TEN-T koridora kroz sufinansiranje od strane Evropske unije.

Izvor: hep.hr

V.Vukajlović

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti