Hrvatska doprinosi borbi protiv klimatskih promena

Foto: mzoip.hr

Predsednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar zaštite okoline i energetike Tomislav Ćorić učestvovali su u Parizu na One Planet Summitu na kome su se, dve godine nakon donošenja Pariskog sporazuma, okupili brojni svetski čelnici.

Ministar Ćorić istakao je kako je najveći broj svetskih i evropskih ekonomija još uvek na tragu zaključaka i ideja Pariskog sporazuma. Reč je o globalnom klimatskom sporazumu kome je cilj ograničiti porast globalne temperature ispod 2 stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Kako je naveo, ceo svet je danas potvrdio činjenicu da moramo zajedno ustrajati u tome da se daljim aktivnostima učini sve kako bi se učinci globalnog zagrevanja umanjili. To možemo jedino tako da mi kao zemlje članice EU, a isto tako i ostale svetske ekonomije, težimo što većoj upotrebi obnovljivih izvora energije i smanjenju svih onih industrija, odnosno onih energenata koji imaju štetni uticaj – istakao je ministar Ćorić. On je dodao da će Hrvatska dati svoj doprinos smanjenju klimatskih promena kroz okretanje razvoju koji se temelji na niskim nivoima ugljenika kao i podsticanju obnovljivih izvora energije, a konkretne politike i mere vezane za taj segment biće određene kroz strateške dokumente, Strategiju niskokarbonskog razvoja Republike Hrvatske i Energetsku strategiju.

izvor: mzoip.hr

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti