Hrvatska dobila sredstva za realizaciju osam projekata vodosnabdevanja

Foto: mzoip.hr

Ministarstvo zaštite životne sredine i energetike Hrvatske osiguralo je 1,669 milijarde kuna EU sredstava za sufinansiranje osam projekata vodnokomunalne infrastrukture u Poreču, Osijeku – dva projekta, Vukovaru, Županji, Novoj Gradišci, Vodicama i na ostrvu Krk ukupne vrednosti od oko tri milijarde kuna.

Ministar zaštite životne sredine i energetike Tomislav Ćorić izjavio je da će realizacija ovih projekata doprineti zaštiti životne sredine, ali i kvalitetnijem životu građana.

Državni sekretar u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Spomenka Đurić rekla je da Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014-2022. kojim upravlja Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU definiše ulagačke prioritete u resoru voda i naglašava važnost unapređenja vodosnabdevanja. Glavni cilj je poboljšanje opšteg stanja voda u Hrvatskoj, što je važno budući da je Hrvatska po bogatstvu pijaćom vodom na petom mestu u Evropi.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković dodao je da se, nakon što su u celosti iskorišćena raspoloživa EU sredstva iz prethodnog finansijskog razdoblja, krenulo sa korišćenjem oko 7,4 milijarde kuna koje su za projekte iz resora voda Hrvatskoj dostupne u financsjskom razdoblju 2014.-2020.

Za realizaciju osam navedenih projekata iz EU fondova osigurano je gotovo 55 odsto sredstava, dok su ostatak osigurali Ministarstvo zaštite životne sredine i energetike i Hrvatske vode, ali i jedinice lokalne samouprave.

izvor: mzoip.hr

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti