Hrvatska dobija 30 novih stanica za punjenje električnih vozila

Foto-ilustracija: Pixabay

Evropska komisija je sufinansiranje projekta NEXT–E, u kojem kao deo međunarodnog konzorcijuma energetskih kompanija iz šest zemalja srednje Evrope, učestvuje i Hrvatska elektroprivreda.

Reč je o projektu koji će HEP-u omogućiti postavljanje ukupno 30 novih stanica za punjenje električnih vozila – 26 brzih (minimalne snage 50 kW) i 4 ultra brze stanice najnovije tehnologije (minimalne snage 150 kW). Sve stanice će biti višestandardne, što znači da će se na njima moći puniti svi postojeći kao i nadolazeći modeli električnih vozila. Postojeće i nove stanice tako će činiti jedinstvenu HEP-ovu mrežu, odnosno javnu infrastrukturu za punjenje električnih vozila.

Kako je saopšteno iz HEP-a, ukupno trajanje projekta je tri godine, a udeo sufinansiranja Evropske unije iznosi čak 85 odsto troškova svakog od člana konzorcijuma, za šta je osigurano 20 miliona evra, što je najveći iznos u fondu Connecting Europe Facility (CEF) ikada odobren za segment razvoja e-mobilnosti. Projekt NEXT-E predviđa postavljanje ukupno 252 stanice za punjenje električnih vozila (222 brze i 30 ultrabrze) u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Rumuniji.

izvor: energetika-net.com

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti