Hristos vaskrse! Srećan Uskrs!

Foto: EP

Uskrs je najveći hrišćanski praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život – vaskrsenje. Ovaj praznik slavi se tri dana, pozdravlja se rečima “Hristos vaskrse”, a odgovara “Vaistinu vaskrse”.

Uskrs spada u grupu „pokretnih praznika”, ali uvek pada u nedelju. Datum Uskrsa se određuje na osnovu lunarnog kalendara. Uskršnja nedelja se određuje kao nedelja u sedmici punog meseca koji se javi nakon prolećne ravnodnevice.

Po hrišćanskom verovanju Isus Hristos je vaskrsao trećeg dana. Umro je na Veliki petak, isto veče je sahranjen, a vaskrsao je na Veliku nedelju. Uskrs se slavi kao dan kada vaskrsava vera u ljubav, čovekoljublje i nada za spasenje ljudskog roda.

Za Uskrs se farbaju jaja i to je jedan od najradosnijih običaja vezanih za ovaj praznik. Jaja se farbaju na Veliki petak, a simbolizuju obnavljanje prirode i života. Nekada su se farbala samo u crvenu boju jer ona simboliše Isusovu krv, a danas pored ove boje, koriste i sve druge. 

Prvo crveno obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Ukrsa i zove se „čuvarkuća“. 

Uskrs je porodični praznik i slavi se uz prisustvo svih ukućana i obaveznu svečanu trpezu koja označava i kraj četrdesetodnevnog posta. U nekim delovima Srbije domaćice spremaju posebne lepinje u obliku venca sa jajetom umetnutim unutra, poznate kao kovržnjak, koje se razmenjuju sa prijateljima. Na uskršnje jutro deca se trljaju crvenim jajetom po licu „da bi bila zdrava”, a devojke umivaju vodom u koje je potopljeno jaje kako bi tokom godine bile rumene. Svako ko taj dan dođe u kuću dobija jaje na poklon, a jaja se daruju i kada se ide u goste. 

Srećan Uskrs želi vam redakcija Energetskog portala.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti