Holandija ulaže 20 milijardi evra u ekonomski rast

Foto-ilustracija: Pixabay

Kako prenosi portal Nova Ekonomija holandska vlada je danas saopštila da će uložiti 20 milijardi evra u narednih pet godina kako bi ojačala svoju ekonomiju i kako bi se bolje zaštitila od budućih recesija, piše Rojters.

Vlada je rekla da će novac biti stavljen u namenski fond za investicije u obrazovanje, infrastrukturu i projekte istraživanja i razvoja.

Očekuje se da će holandska ekonomija 2020. godine opadati najbržom stopom do sada zabeleženom u toj zemlji, jer su mere protiv širenja pandemije osakatile proizvodnju i izvoz i povećale nivo nezaposlenost na najviši nivo u poslednjih nekoliko godina, kaže holandska centralna banka.

Peta najveća ekonomija evrozone smanjiće se za 6,4 odsto ove godine, prema proceni holandske centralne banke.

Holandija je zabeležila 74.787 slučajeva zaraze koronavirusom, a od toga je 6.243 bilo sa smrtnim ishodom.

U svetu je od koronavirusa umrlo više od 760.000 osoba dok je zaraženo više od 21 miliona ljudi. Virus je izazvao dramatične ekonomske posledice, među kojjima je recesija u Poljskoj, koja se dešava prvi put od kraja komunizma u toj zemlji.

Poslednjih nedelja u Evropi je registrovan rastući broj zaraženih.

Nemačku industrijsku proizvodnju očekuje blag oporavak

Foto-ilustracija: Unsplash (Mårten)

Nemačka industrija očekuje blago povećanje proizvodnje tokom narednih meseci, a indeks proizvodnje u tom sektoru povećan je na 15,4 poena u avgustu, sa 14,3 poena koliko je iznosio u julu, navodi Nemački institut za ekonomska istraživanja ifo.

Proizvođači mašinerija i opreme očekuju povećanje proizvodnje po prvi put posle više od godinu dana, pošto je indikator u tom sektoru povećan na 3 poena, sa julskih minus 12 poena.

Očekivanja u proizvodnji i obradi metala takođe su pozitivna, po prvi put u skoro dve godine, sa povećanjem na 5 poena, sa minus 11 poena u julu.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti