Hibridizacija – spas za opstanak riba u borbi sa klimatskim promenama

Foto-ilustracija: Pixabay (Photoman)

U poslednjih nekoliko godina temperature rastu mnogo brže nego što mnoge životinjske vrste mogu da evoluiraju kako bi se nosile sa tim promenama, što naravno utiče na njihov opstanak.

Međutim, najnovija studija koju je radio Univerzitet Flinders sa Laboratorijom za molekularnu ekologiju, saopštila je da bi razmožavanje pojedinih vrsta sa srodnim vrstama koje bolje podnose toplotu, moglo da reši ovaj problem.

Naučnici su za studiju prikupili uzorke duginih riba iz reka u severoistočnoj Australiji, i riba iz planinskih reka, a nalazi su pokazali da ukrštanje „može doprineti prirodnom evolucionom spasavanju vrsta kojima prete klimatske promene“, rekao je u saopštenju Luciano Beheregaraj, biolog sa Univerziteta Flinders i koautor studije.

Pročitajte još:

Foto-ilustracija: Pixabay (kdvandeventer)

U studiji piše da se primećuje da planinske dugine ribe nemaju gde da pobegnu od rastuće temperature vode, što znači da bi se ukrštanje moglo biti ključno za njihov opstanak. Dalje se navodi da shodno staništima koja su dostupna vrstama sa hladnom vodom, i projekcijama po pitanju klimatskih promena, planinske vrste bi mogle da izgube svoja staništa u narednih pedesetak godina, dok bi vrste koje su prilagodljive u toplijim vodama izgubile veoma mali broj staništa.

Sve je to razlog zbog kojeg naučnici upozoravaju da bi što pre trebalo da se pozabave ovom temom, jer hrana, voda i sklonište jesu bitni brojnim životinjskim vrstama, ali su i geni i te kako važni za njihov opstanak. Ukoliko vrsta ima široku genetsku raznolikost, naučnici tvrde da je mnogo bolje pozicionirana za vremenske promene i samim tim imaju veće šanse da se nose sa velikim promenama.

Vrste koje ne mogu da podnesu velike varijacije u svom okruženju su u većem riziku od izumiranja jer im često nedostaje genetska raznolikost za prilagođavanje klimatskim promenama.

Naučnici kažu da nekima hibridne populacije i dalje nisu važne, pa čak smatraju da ugrožavaju genetski fond ugroženih vrsta, iskreno se nadaju da rezultatu do kojih su došli na pravi način pokazuju kako hibridizacija može doprineti opstanku nekih vrsta.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti