„Grafitima za vodu“ u Rijeci

Na postamentima na korzou u Rijeci (Hrvatska) postavljena je izložba pod nazivom „Grafitima za vodu“ s ciljem podizanja svesti javnosti o značaju vode i vodnih resursa za opstanak planete, kao i potrebu za prilagođavanjem novim klimatskim okolnostima.

Foto: Grad Rijeka

Izložba predstavlja grafiterski rad sedam riječkih umetnika na temu stogodišnje utkanosti vode u životne sfere „grada koji teče“, saopštio je Grad Rijeka. Oni su prikazali apokaliptične prizore poput porasta nivoa mora, topljenje leda, ugrožavanja opstanka životinjskog sveta i razornih suša.

Autori stvaraju pod pseudonimima Bien, Najki, Bibi, Mega, Baz, Čomi i Rakun.

Njihov umetnički proces zabeležio je fotograf Marko Gracin koji je svaki od grafita prostorno smestio na prepoznatljivu gradsku lokaciju.

Foto: Grad Rijeka

Postavljanje izložbe organizovali su KD Vodovod i kanalizacija i Grad Rijeka povodom Svetskog dana voda, koji se obeležava 22. marta.

Izložba traje do 25. marta.

Ovogodišnji Svetski dan voda sloganom „Voda i klimatske promene“ poziva na globalnu akciju za spas klime, podsećajući da je voda primarni resurs kroz koji čovečanstvo poima klimatske promene.

Izvor: Grad Rijeka

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti