Građanima Topole i Kragujevca dodeljeni ugovori za energetsku efikasnost

Foto-ilustracija: Pixabay (markusspiske)

U Topoli i Kragujevcu, uručeno je 270 ugovora građanima koji su dobili subvencije za poboljšanje energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima. U Topoli su uručena 64 ugovora, a zahvalnost je izražena građanima na prepoznavanju važnosti energetske efikasnosti. Pomenuto je i povećanje sredstava za subvencije u nekim gradovima, uključujući Topolu, sa 20 na 30 miliona dinara.

U Kragujevcu, gde je još uvek aktuelan javni poziv, uručeno je 200 ugovora. Naglašeno je da su sredstva dostupna za još toliko domaćinstava. Ova godina je posebna jer je planirana pomoć za 400 domaćinstava, što je isti broj kao u prethodne tri godine.

Resorna ministarka je istakla važnost energetske tranzicije i obećaola dalju podršku građanima, kao i dodatna sredstva za energetsku efikasnost, koja je ključni strateški prioritet. Pored subvencija, građanima je omogućeno smanjenje računa kroz popuste na racionalnu potrošnju energije. Više od polovine domaćinstava u Srbiji je ostvarilo popust od 20 do 40 odsto samo u oktobru, saopšteno je na sajtu Vlade Srbije.

Pročitajte još:

Dodatno, obezbeđena su sredstva za najugroženija domaćinstva, a 96.000 penzionera sa nižim penzijama već koristi popuste. Takođe, poseta Kragujevcu uključila je obilazak radova na rekonstrukciji niskonaponske mreže u selu Donja Sabanta, gde se 210 drvenih stubova menja betonskim. Ukupna ulaganja u rekonstrukciju mreže iznose 70 miliona evra, a u Donjoj Sabanti je uloženo 35 miliona dinara, što je najveće ulaganje otkako je mesto dobilo struju.

Takođe, pravo na popust u iznosu od 1.000 dinara na račune za struju do marta ostvarilo je 96.000 penzionera, ukoliko su im penzije niže od 22.000 dinara.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti