Građani Srbije ostvarili popuste na januarske račune za struju

Foto-ilustracija: Pixabay

U poslednjem mesecu 2023. godine u Srbiji je više od 1,6 miliona domaćinstava ostvarilo popust za racionalnu potrošnju poslednjeg meseca 2023. godine. Tokom januara, „Elektroprivreda Srbije“ zabeležila ponovo značajne uštede električne energije među domaćinstvima.

U ovom periodu, 47 odsto domaćinstava uspelo je da smanji svoju potrošnju za više od pet odsto u poređenju sa istim mesecom prethodne dve godine, čime je ukupno 1,57 miliona domaćinstava ostvarilo pravo na popuste na računima za struju.

Najveći popust od 40 odsto odobren je za 19 odsto domaćinstava, odnosno za 637.787 domaćinstava koja su uštedela više od 30 odsto električne energije. Pored toga, 13,4 odsto korisnika je ostvarilo pravo na 20 odsto popusta, dok je 5,85 odsto domaćinstava dobilo popust od 25 odsto. Manji procenti domaćinstava su ostvarili popuste od 30 odsto i 35 odsto, odnosno 4,85 odsto i 3,89 odsto domaćinstava, navodi se na sajtu „Elektroprivrede Srbije“.

Pročitajte još:

Popust od pet odsto na decembarske račune dobilo i 420.573 domaćinstva, što je 13 odsto ukupnog broja, zahvaljujući povećanju potrošnje u nižoj tarifi za pet odsto u poređenju sa istim mesecom prethodne godine. Program štednje je naišao na posebno dobar odziv među stanovnicima velikih gradova kao što su Beograd, Niš, Kragujevac, Smederevo, Vranje i Zrenjanin.

Unapređenje energetske efikasnosti i smanjenje ukupne potrošnje električne energije u zemlji, sa ciljem promocije održivog razvoja i racionalnog korišćenja resursa.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti