Građani EU mogu da tuže državu zbog zagađenog vazduha

Foto-ilustracija: Unsplash (Luka Brajković)

Gotovo svi ljudi na planeti udišu vazduh koji je lošeg kvaliteta. O njegovim posledicama na zdravlje stručnjaci već godinama upozoravaju. I dok mnogi pokušavaju da reše ovaj veliki problem, drugi okreću glavu kada se o ovome priča. 

Kao što znamo, najbolja reakcija se dobija kada nekog “udarimo po džepu” i obično tada dolazi do promena. Možda je ovo način da stanovnici članica zemalja Evropske unije počnu da udišu vazduh dobrog kvaliteta. Naime, svi oni moći će da tuže svoje vlade i traže finansijsku odšetu ukoliko zagađeni vazduh šteti njihovom zdravlju.

Svetski mediji prenose mišljenje najvišeg savetnika Suda pravde EU, koje stiže, nakon niza presuda u kojima je 10 članica, među kojima se nalaze Francuska, Italija, Španija, Portugal, Poljska, Rumunija i Bugarska, proglašeno krivim zbog nedozvoljenog nivoa zagađenja vadzuha.

Prema mišljenju advokata Julijane Kokot, kršenje graničnih vrednosti kvaliteta vazduha po zakonu EU, može da poveća pravo na odštetu od države. Kako je dodala siromašne zajednice najčešće žive i rade u oblastima u kojima je vazduh veoma zagađen, te da je njima potrebna posebna sudska zaštita.

“Osoba koja tuži državu mora da dokaže da je zagađen vazduh imao uticaj na zdravlje i da je prouzrokovao bolesti”, kaže ona i dodaje da država može da izbegne odgovornost ukoliko dokaže da bi do prekomernog zagađenja vazduha došlo čak i da je na vreme usvojila planove za poboljšanje kvaliteta vazduha.

Povod za ovo izjašnjavanje advokata je tužba koju je podneo građanin Pariza, koji tvrdi da je loš kvalitet vazduha uticao na njegovo zdravlje, te od Francuske traži odštetu od 21 milion evra. Kako tvrdi država je odgovorna za loš kvalitet vazduha jer nisu poštovane granične vrednosti koje se primenjuju u celoj Evropskoj uniji.

Prema podacima Evropske agencije za zaštitu životne sredine (EEA) zbog zagađenog vazduha u Evropi godišnje premine 307.000 ljudi. U Srbiji više od 6.000 smrtnih slučajeva godišnje pripisuje se zagađenju vazduha.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti