Građani Podgorice uskoro će uživati na obali reke Ribnice

Foto: Glavni grad Podgorica

Veliki broj građana i nevladinih organizacija odazvao se pozivu gradskog „Zelenila“  24. januara, uz njihovu i podršku Glavnog grada, preduzeća “Čistoća” i Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada očišćena je obala Ribnice od Mosta Kapadžića do knjižare Karver.

Ova površina zablistala je nakon što je sa nje uklonjenjo samoniklo rastinje i komunalni otpad, a izvršena je i sadnja košćela i drugog ukrasnog bilja sa ciljem da se ovaj prostor privede nameni i Podgoričanima omogući da isti koriste za opuštanje pored reke, ali i rekreaciju.

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković istakao je da mu je veliko zadovoljstvo što su gradska preduzeća preduzela jednu ovakvu inicijativu i upravo zato je sa saradnicima podržao današnju akciju: „Jedan od projekata kojim smo hteli da obeležimo početak godine jeste i čišćenje korita reke Ribnice koja predstavlja simbol Podgorice i prirodni biser prema kojem se, nažalost, ne odnosimo na adekvatan način. Moje i prisustvo mojih najbližih saradnika bi trebalo da pošalje poruku da moramo mijenjati odnos kada su ovakve stvari u pitanju.

Kada je ovaj lokalitet u pitanju polako privodimo kraju izradu glavnog projekta za šetalište duž reke Ribnice od Starog mlina do Sastavaka. Računam da će taj važan posao za Glavni grad biti gotov u naredna dva meseca. Time se stvaraju neophodne pretpostavke da krenemo i u konkretnu realizaciju tog projekta i dobijemo lepu promenadu kroz samo srce grada“, kazao je Vuković.

On je dodao da se uporedo sa tim kreće i u izradu glavnog projekta šetališta duž reke Morače koji će, zbog teritorijalnog zahvata, po svom obimu biti veći.

„Ako budemo imali sreće sa izborom projektanta i sa tenderskim procedurama do kraja ove godine ćemo imati gotov projekat, tako da ćemo u njegovu realizaciju krenuti naredne godine i na taj način ispuniti obećanje koje smo dali našim sugrađanima tokom predizborne kampanje, a to je da će se Podgorica spustiti na reke. Uporedo sa tim pripremamo Odluku koja će biti osnov za stavljanje u funkciju, kultivisanje i oživljavanje podgoričkih plaža. Markirali smo pet plaža i, u zavisnosti od interesovanja naših potencijalnih partnera, moglo bi se desiti, i nadamo se da će biti tako, da se već ovog leta Podgoričani kupaju na Morači i da imaju lepo mesto za boravak i tokom dana i u večernjim satima. Ono što tokom decembra predstavlja Podgorički Pazar, taj sadržaj bi mogao da bude na Morači tokom vrelih letnjih dana“, zaključio je gradonačelnik Vuković.

Foto: Glavni grad Podgorica

Direktorka “Zelenila” Daca Popović ovom prilikom istakla je da je ovo samo jedna u nizu aktivnosti koje ovo Društvo sprovodi u cilju očuvanja životne sredine: “Zelenilo je prethodne nedelje radilo na detaljnom čišćenju obale Ribnice na Skalinama i sa tog poteza uklonili smo 8 kamionskih tura biljnog otpada. I tu akciju podržala je „Gradska čistoća“ uklanjanjem komunalnog i kabastog otpada. Kako se „Zelenilo“ svakodnevno trudi da Glavni grad učini lepšim i zdravijim mestom za život svih nas, u tom smislu smo organizovali i ovu akciju. Akcija obuhvata uklanjanje samoniklog rastinja, proredu stabala, košenje i čišćenje obale od komunalnog otpada, kao i sadnju drveća i sitnog rastinja, a sve to kako bi ova površina opet mogla da se koristi za odmor i rekreaciju.”

Iskoristila je priliku da se zahvali volonterima koji su učestvovali u akciji i najavila nove akcije : „Ovom akcijom ne završavaju se naše aktivnosti na očuvanju životne sredine, već ćemo u narednom periodu nastaviti sa akcijama pošumljavanja i čišćenja neuređenih površina.”

Ova akcija bila je samo jedna u nizu akcija čišćenja obale Ribnice, a dobra praksa biće nastavljana i u narednom periodu.

Izvor: Glavni grad Podgorica

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti