Google Sunroof projekat

sunroof

Kompanija „Google“ pokrenula je aplikaciju pilot projekta „Solarni krov“ (Project Sunroof) uz pomoć kojeg pomaže vlasnicima objekata da iskoriste solarni potencijal svojih krovova.

Inženjeri ove kompanije kreirali su program koji na jednostavan način omogućava analizu krovne površine i daje odgovor na pitanje o isplativosti instaliranja solarnih panela. Pored informacija o potrebnom broju panela i količini sunčeve energije koju kuća može da dobije, daje odgovor i na pitanje koliko novca godišnje može da se uštedi.

Na svom blogu, glavni inženjer projekta Karl Elkin (Carl Elkin) objašnjava korišćenje aplikacije za projekat „Solarni krov“. Prvi korak za pokretanje programa je unos adrese u Google Maps. Nakon lociranja objekta program analizira potrebne parametre, količinu sunčeve energije na godišnjem nivou, orijentaciju krova, senke od okolnih objekata i drveća, klimatske karakteristike za određenu oblast. Unošenjem iznosa tipičnog mesečnog računa za struju, program daje i podatak o uštedi na godišnjem nivou koja se ostvaruje upotrebom solarnih panela.

Mapiranje i neophodni proračun za sada je moguć za objekte u Bostonu, na području San Francisco Bay i u Fresnu.

Tokom narednih meseci Google planira da unapredi aplikaciju i omogući pristup korisnicima drugih oblasti.

Energetski portal

foto: gazettereview.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti