Golija – prelaz od planiranja ka razvoju

Foto: zzps.rs

U Kraljevu su od 26. do 27. oktobra 2017. godine održani okrugli stolovi kao deo projekta „Golija – prelaz od planiranja ka razvoju“, a podržani su od strane Evropske unije i Vlade Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije, u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom „Zlatibor“.

Projekat „Golija – prelaz od planiranja ka razvoju“, ima za cilj stvaranje pretpostavki za održivi razvoj infrastrukture na području Parka prirode „Golija“, formiranje upravljačkog modela za održivi razvoj i upravljanje prostorom kao turističkom destinacijom. Projekat obuhvata izradu nedostajuće planske dokumentacije, definisanje modela upravljanja održivog razvoja turizma, kao i kampanju usmerenu ka informisanju svih zainteresovanih strana i izradu akcionog plana za razvoj Golije.

U okviru tematskih okruglih stolova omogućeno je različitim zainteresovanim subjektima, predstavnicima institucija i pojedincima, da ravnopravno diskutuju o problemima u okviru zadate teme i da zajedničkim dogovorom dođu do rešenja. Kroz ovaj proces suočena su različita gledišta i traženi odgovori koji će zadovoljiti sve učesnike, kako bi definisana rešenja verifikovale strane zainteresovanih subjekata i time dobili na kvalitetu i imala podršku šire zajednice.

Tokom dvodnevne radionice, diskutovalo se o svim važnim segmentima razvoja Golije uključujući zaštitu životne sredine, očuvanje prirodnog i kulturnog nasleđa, ekonomske i turističke aspekte, kao i razvoj infrastrukture koji će doprineti da se sagledaju različita gledišta i pronađu kvalitetna rešenja uz učešće svih relevantnih zainteresovanih strana. Takođe, pokušalo se da se zajedno razmotre i definišu modeli upravljanja razvojem planinom Golijom kao turističkom destinacijom uz poštovanje principa zaštite prirode i održivog razvoja.

Za razvoj Golije najviše je bilo predloga vezanih za dalji razvoj turizma, eko-turizma, podrška porodičnim biznisima, brendiranje poljoprivrednih i gastronomskih proizvoda i korišćenje brenda Rezervat biosfere za proizvode i usluge sa Golije. Takođe, razmatrana je svrsishodnost urađenog plana za razvoj infrastrukture na Goliiji kako bi se rešili brojni komunalni, saobraćajni i drugi problemi života na Goliji. Takođe, istaknut je značaj pravljenja GIS-a za prostor Golije kako bi moglo da se na najbolji način donose odluke vezane za razvoj na Goliji.

Okrugli sto u Kraljevu je jedan od prvih koji je održan na temu „Golija – prelaz od planiranja ka razvoju“. Kako bi se definisali modeli upravljanja razvojem planinom Golijom, početkom decembra 2017. godine održaće se još jedan okrugli sto u Ivanjici. Do konačnog definisanja Akcionog plana za upravljanje planinom Golijom i njegove prezentacije u januaru 2018. godine, održaće se javna prezentacija na području Golije.

izvor: zzps.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti