Gasifikacijom Rafinerije nafte Brod do poboljšanja kvaliteta vazduha u Slavonskom Brodu

Foto: mzoip.hr

Ministar zaštite okoline i energetike Republike Hrvatske Tomislav Ćorić i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić u prostorijama Rafinerije nafte Brod u Brodu u Bosni i Hercegovini potpisali su Protokol o saradnji na realizaciji projekta kojim će se omogućiti gasifikacija Rafinerije nafte Brod i doprineti poboljšanju kvaliteta vazduha u Slavonskom Brodu.

Gospodin Ćorić je izjavio da je potpisivanjem ovog međunarodnog akta otvoren prostor za gasifikaciju Rafinerije nafte Brod. Iz perspektive Vlade Republike Hrvatske, otvorena je mogućnost da se konačno reši pitanje kvaliteta vazduha na području Slavonskog Broda.

Ovaj Protokol o saradnji kojim se omogućuje prelazak rafinerije sa nafte na gas, rezultat je višegodišnjih napora Republike Hrvatske koji su ulagani kako bi se pronašlo rešenje kojim bi se zaustavilo prekogranično zagađenje vazduha uzrokovano radom rafinerije.

Ponovnim pokretanjem rada Rafinerije nafte Brod u 2008. godini evidentirani su neugodni mirisi i pogoršanje kvaliteta vazduha na području Slavonskog Broda. Dosadašnje analize su pokazale kako je za visok nivo sumporvodonika najodgovornija upravo Rafinerija nafte Brod, a njen je uticaj značajan i za druge zagađujuće materije koje utiču na kvalitet vazduha.

Obzirom da Rafinerija nafte Brod trenutno nema mogućnost snabdevanja iz gasnog sistema Republike Srpske ni iz Bosne i Hercegovine jer on nije razvijen niti izgrađen na tom području, dogovoren je projekt kojim će se snabdevanje Rafinerije gasom rešiti njenim priključenjem na gasni transportni sistem Republike Hrvatske.

izvor: mzoip.hr

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti