Povoljnije nabavke električne energije za konkurentniju privredu

Foto: pks.rs

Skup „Industrijski potrošači na tržištu električne energije u Srbiji“ organizovan je u PKS sa ciljem što bolje pripreme privrednika za predstojeće nabavke struje. U okviru usklađivanja pravnog sistema u procesu pridruživanja Srbije EU jedna od obaveza je i uspostavljanje tržišta električne energije koje će funkcionisati po standardima i pravilima EU.

Otvarajući stručni skup koji su zajedno organizovali SEEPEX a.d. Beograd i Privredna komora Srbije, Miroslav Lutovac, direktor Sektora industrije PKS, ukazao je velikom broju prisutnih privrednika na činjenicu da je električna energija faktor u njihovom poslovanju čija nabavka mora da bude slobodna, na pravno regulisanom tržištu, kao i da Srbija na svom putu priključenja Evropskoj uniji ima obavezu da to tržište uspostavi prema pravilima EU. Ovako se stvaraju uslovi da dođete do što bolje cene dugoročno gledano za vaše poslovne potrebe, rekao je Lutovac i obraćajući se privrednicima naglasio važnost ove teme u radu Privredne komore Srbije i Udruženja za energetiku PKS. On je posebno ukazao na ulogu koju u procesu liberalizacije tržišta električne energije ima ministarstvo energetike Republike Srbije koje je, kako je rekao direktor Sektora industrije PKS, vrlo aktivno u ovom segmentu i ozbiljan kako pokrovitelj tako i sagovornik u sinergiji kroz koju ćemo svi zajedno doći do ukupno boljih uslova za poslovanje.

Izvršni direktor SEEPEX Miloš Mladenović rekao je da su spremni da podele sopstvena iskustva sa privrednicima ali i PKS, i daju smernice kako bi buduće poslovanje bilo mnogo bolje ukoliko uzmete aktivno učešće na tržištu električne energije kao i na predstojećoj srpskoj berzi električne enrgije, dobićete mnogo bolje poslovne rezultate, kazao je.

Republika Srbija, kao potpisnik Ugovora o energetskoj zajednici Jugoistočne Evrope, u okviru usklađivanja pravnog sistema u procesu pridruživanja Evropskoj uniji obavezala se da uspostavi tržište električne energije koje će funkcionisati po standardima i pravilima EU. Liberalizacija tržišta električne energije može se smatrati jednim od najradikalnijih procesa nakon odluke o stvaranju jedinstvenog tržišta Evropske unije. Uvođenje konkurencije u srpsko tržište električne energije omogućio je najpre Zakon o energetici iz 2011, a potom i novi zakon iz decembra 2014. godine. Suštinski to je značilo pravo na izbor snabdevača ne samo industrijskih potrošača, koji su to pravo stekli 31. decembra 2013. godine, već i stanovništva i malih kupca koji tu mogućnost imaju od 31. decembra 2015. godine. Cilj liberalizacije jeste povećanje efikasnosti elektroenergetskih sistema, mogućnost izbora snabdevača, niže cene, više standarde usluga, unapređenje sigurnosti i bezbednosti snabdevanja, a kao konačni rezultat podizanje konkurentnosti privrede.

Industrijski potrošači u tom procesu imaju ključnu ulogu. Evidentno je da mogućnosti koje pruža jedno organizovano tržište električne energije, industrija u Srbiji i dalje nedovoljno koristi i da postoji potreba za dodatnom edukacijom. Sa željom da se unapredi poslovanje privrednih društva SEEPEX a.d. Beograd i Privredna komora Srbije su organizovali današnji specijalistički skup sa namerom da se predstave primeri dobre prakse, unaprede znanja kompanija, unaprede postojeći i/ili uvedu novi modeli u snabdevanju električnom energijom najvećih industrijskih potrošača.

izvor: pks.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti