Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja počinju 1. oktobra

Foto-ilustracija: Unsplash (He Gong)

Sistem daljinskog grejanja Beograda u potpunosti je spreman za predstojeću grejnu sezonu, što znači da će više od 300.000 domaćinstava u prestonici imati stabilno i pouzdano snabdevanje toplotnom energijom tokom čitave grejne sezone, navedeno je u saopštenju „Beogradskih elektrana”.

Uprkos odloženim radovima zbog vanrednog stanja izazvanog koronavirusom i činjenice da je grejanje potrošača funkcionisalo do 7. maja, a ne do 15. aprila ove godine, zahvaljujući naporima menadžmenta i zaposlenih u JKP „Beogradske elektrane”, svi neophodni remontni radovi privedeni su kraju, i to pre predviđenog roka. Tako će, kao i svake godine, funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja početi 1. oktobra prema utvrđenom rasporedu.

S obzirom da je sistem „Beogradskih elektrana” jedan od najvećih sistema za snabdevanje potrošača toplotnom energijom u Evropi, (36 toplotnih izvora, odnosno 14 toplana i 22 kotlarnice, zatim oko 1.600 kilometara toplovodne mreže sa povratnim vodovima i više od 9.000 toplotnih predajnih stanica), priprema sistema obuhvatala je obimne radove na toplovodnim izvorima, toplovodnoj mreži i primarnim delovima toplotnih predajnih stanica.

Radnici „Beogradskih elektrana” su tokom remontnog perioda, pored redovnog održavanja svih delova sistema i zamene elemenata kod kojih su konstatovani problemi, završili i višegodišnje investicione radove, čime će znatno biti poboljšana stabilnost i kvalitet proizvodnje i distribucije toplotne energije.

Foto-ilustracija: Pixabay

U sklopu priprema za grejnu sezonu, „Beogradske elektrane” su ugovorile snabdevanje toplotnih izvora prirodnim gasom, koji je primarni energent i koji čini čak 96 odsto ukupne potrošnje. Takođe, nabavljeni su i svi ostali neophodni energenti potrebni za proizvodnju toplotne energije. Prioriteti ovog veoma važnog preduzeća za energetsku stabilnost Srbije i dalje će biti usmereni na sigurnost snabdevanja, ispunjenje ekoloških obaveza, modernizaciju, ekonomsku održivost i dalju realizaciju investicija

Funkcionalne probe podrazumevaju proveru rada energetskih objekata, toplana i kotlarnica, čime se uporedno proverava funkcionalnost toplovodne mreže, toplotnih predajnih stanica, a po potrebi i pojedinih grejnih instalacija, kako bi se proizvodna i distributivna postrojenja što bolje pripremila za predstojeću grejnu sezonu.

Funkcionalne probe ne podrazumevaju početak grejne sezone, odnosno isporuku toplotne energije potrošačima. Zbog toga „Beogradske elektrane” apeluju na korisnike da ne upućuju reklamacije Dispečerskom centru – Službi za prijem reklamacija, ukoliko im radijatori nisu topli, jer se pod funkcionalnim probama podrazumeva provera rada sistema u hladnom-dinamičkom režimu, a ne u režimu zagrevanja stambenog i poslovnog prostora.

Funkcionalne probe su od 1. do 10. oktobra, naglašeno je u saopštenju.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti