Foto-finiš Natura 2000 u kadru

Ostalo je još samo četiri dana do kraja našeg foto-takmičenja „Natura 2000 u kadru“.

Ulazimo u foto-finiš u pravom smislu te reči!

Tokom protekle nedelje poslali ste nam neverovatnih 500 fantastičnih fotografija! Imate šansu da pošaljete još svojih divnih radova koje ste snimili u prirodi. Kao i uvek, šaljite nam svoje fotografije putem LINKA, čak i ukoliko ste ih već slali, pošaljite još – znate da broj fotografija nije ograničen.

Pravila dobro znate – slikajte našu divnu prirodu, biljke, životinje, vode i vodne resurse ili aktivnosti čoveka u prirodi. Naš žiri zaista ima ozbiljan i težak zadatak da svake nedelje odabere tri najbolje fotografije koje će se takmičiti u finalu i za jednu od nagrada:

1. Nagrada 60.000 dinara

2. Nagrada 45.000 dinara

3. Nagrada 35.000 dinara

Nagradni foto-konkurs zajednički organizuju Energetski portal i projekat „EU za Naturu 2000 u Srbiji“. Naša je namera da se široj javnosti pokažu lepote prirode u Srbiji i da se građani motivišu i podsete koliko je važno da čuvamo svoju okolinu, da bi nam opstao raznovrsni biljni i životinjski svet.

„Foto takmičenje je uvek dobra prilika, za sve fotografe, kako profesionalce, tako i amatere da prikažu svoj fantastičan rad, a to naročito važi kada govorimo o fotografijama prirode. One nam pružaju šansu da zamislimo te zadivljujuće pejzaže i izvanredni biodiverzitet koji Srbija ima“, kaže vođa projektnog tima „EU za Naturu 2000 u Srbiji“ Ana Injigo, jedna od članova stručnog žirija. 

Ana dodaje da je tokom ovog takmičenja pristiglo mnogo fotografija visokog kvaliteta, kako sa tehničkog, tako i sa umetničkog aspekta.

„Fotografi su još jednom pokazali kakve su neverovatne snimke sposobni da naprave i koliko su široke mogućnosti koje im priroda pruža. Žiri jeste imao težak zadatak da donese odluku, ali su nam istovremeno dali mogućnost da uživamo u fantastičnim fotografijama. Upravo gledajući ih, mi možemo da zamislimo i osetimo da smo na toj lokaciji i da vidimo nešto što nikada ranije nismo videli. Za mene je ovo divno iskustvo koje mi je dalo mogućnost da napravim beleške sa napomenama koje lokacije nikako ne smem da propustim putujući kroz Srbiju“, kaže Ana Injigo.

Osim Ane, u stručnom žiriju koji ocenjuje fotografije takmičara su i: projektni menadžer u Delegaciji EU u Srbiji zadužen za portfolio zaštite životne sredine i klimatskih promena Antoan Avinjon, koordinatorka projekta u Ministarstvu zaštite životne sredine Snežana Prokić, fotograf Bojan Džodan, multimedijalna umetnica Mina Radović i glavna urednica Energetskog portala Nevena Đukić.

Mreža Natura 2000 je međunarodna ekološka mreža zaštićenih područja koja su svrstana u dve kategorije shodno Direktivi o staništima i Direktivi o pticama. Projekat podržava Ministarstvo zaštite životne sredine da uspostavi prvu listu potencijalnih lokacija u Srbiji koje će biti deo evropske mreže Natura 2000.

Požurite – još samo četiri dana je ostalo da pošaljete fotografije!

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti