Formirana jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, po prvi put je osnovalo Jedinicu za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine, čiji će primarni zadatak biti borba protiv onih koji uništavaju i zagađuju prirodu i životnu okolinu.

Na sastanku, kojem je prisustvovala ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, načelnik ove novoformirane jedinice Živica Munćan referisao je o planovima i aktivnostima koje će ova jedinica u narednom periodu preduzeti kako bi se ekološkom kriminalu u Srbiji što pre stalo na put. 

Prema rečima Aleksandra Vulina, ministra unutrašnjih poslova, rast ekološkog kriminala beleži se širom sveta i to za posledicu ima uništavanje celokupne prirode, gubitak biodiverziteta i prirodnih resursa.

“Na našoj državi je da učini sve da zaštiti i sačuva svoje reke, planine i prirodu. Borba protiv ekološkog kriminala mora da bude uporna i beskompromisna, baš kao i borba protiv svih ostalih oblika kriminala”, kaže ministar, navodi se u saopštenju.

Kako je istakao svaka zloupotreba, uništavanje i narušavanje prirode i zagađivanje šire i uže okoline i našeg prostora biće sankcionisano i kažnjeno od strane Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine, ekološke policije.

Vujović je navela da je podrška policije od velikog značaja za sprečavanje ekoloških prestupa, ističući da Ministarstvo koje vodi već ulaže velike napore kako bi se podigla svest u društvu o značaju zaštite životne sredine.

Ministarka je ukazala na to da polazna osnova može da bude Jedinstveni informacioni sistem koji je nedavno pušten u rad, a putem kojeg je građanima omogućeno da prijave ekološke probleme na koje nailaze u svom okruženju.

Ona je navela da je kreiranjem aplikacije gReact dodatno pojednostavljena komunikacija građana sa operaterima, koji primedbe prosleđuju u većini slučajeva lokalnim službama.

“U tom delu vidim veliki prostor za saradnju sa ekološkom policijom, posebno u slučajevima koji prevazilaze nadležnost inspekcija. Sigurna sam da ćemo, ako radimo zajedno, ostvariti još bolje rezultate i da ćemo budućim generacijama ostaviti zdravu i čistu Srbiju”, zaključila je Vujović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti