ABB će automatizovati fabriku bioplastike kako bi pomogao u ispunjavanju globalne potražnje za održivim materijalima

Foto: ABB

ABB je potpisao ugovor sa vodećim svetskim proizvođačem bioplastike sa niskim sadržajem ugljenika, kompanijom NatureWorks, o automatizaciji njihove nove fabrike na Tajlandu u kojoj će šećernu trsku pretvarati u polimlečnu kiselinu ( PLA) – biopolimer.

Nova fabrika na Tajlandu će fermentisati i destilovati šećere na biljnoj bazi – u procesu sličnom pravljenju piva ili vina – pretvarajući šećere prvo u mlečnu kiselinu, zatim laktid, a potom ih polimerizovati u proizvod zvani Ingeo.

Na novoj lokaciji, ova tri odvojena proizvodna procesa će biti u potpunosti integrisana, što će dovesti do značajnog poboljšanja u energetskoj i proizvodnoj efikasnosti. Pored toga, integracija faze fermentacije će obezbediti snabdevanje mlečne kiseline.

Tajlandska fabrika će koristiti šećernu trsku kao sirovinu i planirano je da proizvodi 75.000 tona održive plastike godišnje kada bude u potpunosti operativna. Predviđeno puštanje u rad ovog grinfild objekta je u drugoj polovini 2024. godine.

ABB-ov delokrug rada je dvodelna porudžbina, uključujući FEED (prednji inženjerski dizajn) studiju praćenu detaljnim izvođenjem projekta automatizacije, pri čemu ABB deluje kao glavni izvođač radova za automatizaciju.

ABB će isporučiti hardver, softver, rešenja za dizajn kontrolne sobe, inženjering i podršku na lokaciji za potpuni razvoj Grinfild sistema. ABB-ov vodeći na tržištu distribuirani kontrolni sistem Abiliti™ Sistem 800kA će maksimizirati efikasnost i pouzdanost postrojenja kroz automatizaciju.

Koristeći ovu tehnologiju, ABB će integrisati ulazne podatke iz svih ključnih sistema u jedan pregled prilagođen korisniku. Kao rezultat toga, operateri će moći da iskoriste uvide u podatke iz svih oblasti fabrike, isporučene u realnom vremenu, kako bi povećali efikasnost, smanjili rizik i osigurali optimizaciju proizvodnje.

Projekat će primeniti državne kontrole (SBC), omogućavajući operaterima da preuzmu manje interakcija za pokretanje jedinice i smanje rizike tako što ćete imati pristup pravim informacijama u pravo vreme. Pored toga, za ovaj projekat će biti implementiran ABB-ov automatizovani alat za grupnu aplikaciju.

Deo globalnog plana proširenja kompanije NatureWorks, fabrika će pomoći u ispunjavanju rastuće globalne potražnje za održivim materijalima. Bioplastika danas predstavlja manje od 1 odsto sve plastike proizvedene u svetu, ali se očekuje da će proizvodnja porasti za 260 odsto između 2020. i 2026. godine.

Izvor: ABB

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti