Fond Ujedinjenih nacija za stanovništvo podržao aktivnosti Srbije

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku u Vladi Republike Srbije i predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine Slavica Đukić Dejanović sastala se juče u Njujorku sa regionalnom direktorkom Fonda Ujedinjenih nacija za stanovništvo (UNFPA) za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju Alanom Armitaž.

Foto: Vlada Republike Srbije

Slavica Đukić Dejanović, koja predvodi delegaciju Srbije, na ministarskom sastanku Političkog foruma na visokom nivou o održivom razvoju, koji se održava u sedištu UN u Njujorku, i Armitaž su razgovarale o položaju mladih i starijih građana, zaštiti seksualnog i reproduktivnog zdravlja i merama populacione politike Srbije.

Ministarka je izrazila zahvalnost Armitaž na pomoći koju UNFPA pruža Srbiji, i istakla posvećenost naše zemlje budućoj saradnji.

Regionalna direktorka UNFPA je pohvalila aktivnosti Srbije i najavila dalju podršku u budućim aktivnostima.

U sastavu delegacije na pomenutom četvorodnevnom skupu u Njujorku su i predsednik Fokus grupe Narodne skupštine Srbije za razvoj kontrolnih mehanizama za proces implementacije i nadzora nad sprovođenjem Ciljeva održivog razvoja Milorad Mijatović i omladinski delegat Republike Srbije u UN Tijana Čupić.

Tema ovogodišnjeg sastanka je osnaživanje ljudi i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti, a 47 država članica UN predstaviće svoje Dobrovoljne nacionalne izveštaje o sprovođenju Agende 2030 za održivi razvoj, a među njima po prvi put i Srbija.

Đukić Dejanović će sutra predstaviti prvi Dobrovoljni nacionalni izveštaj Republike Srbije, a učestvovaće i u generalnoj debati u okviru Političkog foruma na visokom nivou.

Ministarka će biti i jedan od glavnih panelista na pratećem događaju koji će se održati na marginama foruma, u organizaciji Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), na temu rodno odgovornog budžetiranja.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti