Antić: Firme iz Srbije spremne da sarađuju sa francuskim energetskim kompanijama

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je da je, tokom jučerašnje posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Beogradu, razgovarao sa predstavnicima francuskih energetskih kompanija, koji su izrazili spremnost za to da investiraju u Srbiju i sarađuju sa našim firmama.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Antić je ocenio da je susret predsednika i delegacija Srbije i Francuske bio idealna prilika za jačanje ukupnih političkih, strateških, ekonomskih i prijateljskih odnosa dveju država.

Prema njegovim rečima, tokom razgovora predsednika Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona poslata je snažna poruka da Srbija ima iskrenog prijatelja u jednoj od najuticajnijih zemalja Evropske unije.

Sastanci sa vodećim francuskim kompanijama, ali i njihova spremnost da investiraju i sarađuju sa ovdašnjim firmama, upravo dokazuju da naša zemlja u Francuskoj ima snažnu podršku i dugoročnog partnera, naglasio je ministar.

On je rekao da je u tom smislu, sa kompanijom „Proparco“, koja je deo Francuske razvojne agencije i ima interes da finansira projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije, ustanovljen zajednički interes za razvoj projekata u cilju povećanja udela korišćenja energije iz obnovljivih izvora u Srbiji.

Ministar je podsetio na to da je najveća francuska privatna kompanija koja se bavi proizvodnjom zelene energije „Akuo Energy“ potpisala Protokol o namerama sa Vladom AP Vojvodine za razvoj projekta vetroparka u Bašaidu kod Kikinde.

Srbija je tokom protekle dve i po godine „na mrežu“ priključila približno 500 megavata instalisane snage zelene energije, u najvećem delu iz energije vetra. S obzirom na to da raspolažemo velikim kapacitetima za proizvodnju zelene energije, sve kompanije sa kojima je delegacija Srbije vodila razgovore imaju značajan interes da ostvare nove vidove saradnje, naglasio je Antić.

On je ukazao na to da je sa kompanijom Elektroprivrede Strazbura, koja je drugi najveći distributer električne energije i gasa u Francuskoj, srpska strana potpisala Memorandum o razumevanju za korišćenje dubokih geotermalnih izvora na teritoriji opština Kikinda, Subotica i Sremska Mitrovica, za proizvodnju toplotne energije, jer Vojvodina poseduje veliki neiskorišćeni potencijal kada su termalni izvori u pitanju.

Prema njegovim rečima, francuska kompanija SUEZ Group, koja je jedan od partnera Grada Beograda na razvoju projekta izgradnje regionalnog centra za tretman otpada u Vinči, potpisala je sa Beogradskim elektranama JPP o tretmanu otpada i pružanju drugih usluga.

Antić je objasnio da je predviđeno da se preradom otpada proizvodi električna energija, kao i toplotna energija, koja će biti korišćena u određenim grejnim područjima na teritoriji grada.

On je rekao da su čelnici kompanije „Schneider Electric“ potpisali sporazume o saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu i Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu, čime će ta kompanija, kroz doniranje opreme, pružiti podršku srpskim studentima elektrotehnike.

Antić je naveo da Srbija ulaže velike napore za pravljenje „energetskog miksa“ i unapređenje elektroenergetskog sektora, napomenuvši da postoji značajan prostor za saradnju sa kompanijom „Schneider Electric“.

S obzirom na to da je „Schneider Electric“ jedna od vodećih svetskih kompanija, pre svega, u oblasti upravljanja elektroenergetskim sistemima, ona predstavlja prirodnog partnera našim energetskim kompanijama, istakao je ministar.

On je podsetio na to da ta kompanija u Novom Sadu proizvodi najnaprednije softvere i alate za upravljanje distributivnim sistemima.

Sastancima su prisustvovali i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, potpredsednik Vlade AP Vojvodine Đorđe Milićević, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović, pomoćnik ministra Miloš Banjac, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić, kao i direktorka A.D. Elektromreža Srbije Jelena Matejić.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti