Fond EU sufinansira projekte iz energetike

evropska unija

Evropska unija je iz fonda „Povežimo Evropu“ (Connecting Europe Facility – CEF) odobrila sredstva za sufinansiranje 34 projekta iz energetike. Čak 28 projekata čine studije o ekološkim efektima i za njih će biti izdvojeno 91,4 miliona evra. Ostatak od 555,9 miliona evra namenjen je realizaciji projekata.

Za 16 projekata iz sektora gasa će biti izdvojeno 392 miliona evra. Finansiraće se izgradnja novih gasovoda, kao i terminali za tečni i prirodni gas na Baltiku i u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

Takođe će biti finansirano i 18 projekata iz sektora električne energije i to sa 255 miliona evra. Osim finansiranja novih tehnologija iz oblasti električne energije, deo sredstava će biti upotrebljen i za izradu Studije izvodljivosti za podmorski kabal visoke voltaže dug 700 kilometara koji će povezivati Norvešku i Veliku Britaniju, kao i za izgradnju „pametnih“ mreža u Irskoj.

Sredstvima iz ovog fonda će se sufinansirati do 50 odsto vrednosti projekta, osim u posebnim slučajevima kada projekat doprinosi energetskoj bezbednosti i jačanju solidarnosti. U tom slučaju se za sufinansiranje projekata odobrava do 75 odsto sredstava.

Inače, da bi se iz ovog fonda Evropske unije izdvojila sredstva za sufinansiranje projekata, projekti moraju biti na listi projekata od zajedničkog interesa. Prva ovakva lista usvojena je prošle godine, a na njoj se nalazi 248 projekata. Do kraja 2014. godine Evropska komisija će i formalno usvojiti listu projekata koji će dobiti sredstva iz ovog fonda.

Fond „Povežimo Evropu“ ima budžet od preko 33 milijarde evra, a finansiraće projekte unapređenja evropske transportne, energetske i digitalne mreže.

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti