„Plavi koridor“ za zaštitu životne sredine pomoću komprimovanog gasa

Plavi-koridor-2014 topspeed.telegraf.rs

Krajem oktobra 2014. godine osmi reli vozila na gas „Plavi koridor“ po prvi put se zaustavio u Beogradu. Cilj ovog relija je da istakne da vozila mogu smanjiti emisiju štetnih gasova u atmosferu ako kao gorivo koriste komprimovani i tečni prirodni gas.

Predstavnici „Naftne industrije Srbije“ ovim povodom su organizovali okrugli sto na kojem je zaključeno da je korišćenje prirodnog gasa u transportu ekološko i doprinosi zaštiti životne sredine.

Izvršni direktor NGVRUS i viši stručnjak za izvoz tečnog gasa u „Gasprom Eksportu“ gospodin Judžin Pronin izjavio je da je bitno da što više gradova počne da koristi ovu vrstu goriva.

Direktor Direkcije za upravljanje portfolijom prirodnog gasa u NIS-u gospodin Jeno Baronek istakao je da će NIS početkom sledeće godine otvoriti prve stanice za snabdevanje vozila komprimovanim prirodnim gasom.

Inače, „Plavi koridor“ je ove godine krenuo iz Sankt Peterburga, a njegov cilj je da promoviše komprimovani prirodni gas. Počeo je da se održava 2008. godine, i do sada je zahvaljujući njemu potrošnja komprimovanog gasa znatno porasla.

Sandra Jovićević

foto: topspeed.telegraf.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti