Fabrika za proizvodnju baterija, vredna 1,6 milijardi evra, počeće s radom 2023. u Francuskoj

Foto: IDEC GROUPE, via InnoEnergy

Kako bi podmirilo rastuće potrebe tržišta za baterijama, što za ugradnju u elektromobile, što za skladištenje energije, startap preduzeće „Verkor“ planira projekat izgradnje gigafabrike u Francuskoj.

Početak izgradnje je najavljen za 2022. godinu, a samo godinu dana kasnije iz ovog proizvodnog pogona izaći će prve baterije.  Kapacitet postrojenja biće najpre 16 GWh da bi potom, u skladu sa tržišnom dinamikom, porastao na 50 GWh.

S ciljem sprovođenja projekta vrednog 1,6 milijardi evra, „Verkor“ se udružio sa Evropskim institutom za inovacije i tehnologiju „InnoEnergy“, kompanijom „Schneider Electric“ i grupom „IDEC“. Potraga za zemljištem površine veće od 200 hektara je već u toku.

Predviđa se da će za potrebe gigafabrike za proizvodnju baterija biti otvoreno više od 2.000 radnih mesta.

Prema tvrdnjama „Verkora“, da bi se u narednoj deceniji zadovoljila potražnja kupaca za baterijama, samo u Francuskoj biće neophodno još dva ili tri slična objekta.

Benoa Lemanjan, izvršni direktor startap preduzeća, smatra da će u kombinaciji sa stručnim znanjem svojih strateških partnera planove sprovesti u delo, kao i da je jačanje industrije ključan faktor ubrzanog razvoja niskougljenične, održive mobilnosti u Evropi.

Pored toga što će artikli, u asortimanu „Verkera“, igrati ulogu u smanjenju emisija štetnih gasova i materija, i sam proizvodni proces biće manje štetan po životnu sredinu nego da je za podizanje proizvodnog pogona izabrana neka druga zemlja. U Francuskoj je čista struja jeftina – pre svega ona koju generišu nuklearne elektrane. Pretpostavlja će da će činjenica da su baterije „Made in France“ (napravljene u Francuskoj, prim. aut) rezultovati čak četiri puta nižim ugljeničnim otiskom, nego da su one izašle s trake nekog postrojenja u Kini.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti