Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u Vranju za manje od tri meseca spremna za probni rad

Foto: vranje.org.rs

Predstavnici Ministarstva građevinarastva, saobraćaja i infrastrukture, državni sekretar Enes Buhić i pomoćnica ministra Danica Uskoković, gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković, direktor Nemačke razvojne saradnje u Ambasadi Nemačke u Beogradu Kristijan Šiling, direktor kancelarije KfW banke u Beogradu Rudiger Hartman i direktor JP ,,Vodovod” Vranje Goran Đorđević obišli su radove na izgradnji fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Vranju.

Tom prilikom, gradonačelnik dr Slobodan Milenković istakao je da je na osnovu izveštaja od strane nadzornih organa očekuje da radovi budu završeni za 2,5 meseca i da fabrika za prečišćavanje otpadnih voda počne sa probnim radom. ,,Ovo je izuzetno značajan, kapitalni projekat, koji Grad Vranje realizuje zajedno sa Ministarstvom građevine, Vladom RS i KfW bankom.

Završetkom ovog postrojenja biće zaokružena komunalna infrastruktura što se tiče otpadnih voda, jer je završena izgradnja svih kolektora na teritoriji grada i gradske opštine Vranjska Banja. U narednom periodu planiramo da sa KfW bankom realizujemo značajne projekte što se tiče grada, a jedna od značajnih je proširenje regionalne deponije ,,Meteris”, rekao je Milenković.

Foto: vranje.org.rs

Direktor Nemačke razvojne saradnje u Ambasadi Nemačke u Beogradu Kristijan Šiling dodao je da je osnovni princip Nemačke razvojne saradnje, pomoć Republici Srbiji da sprovodi zelenu agendu i da se na taj način približi članstvu u Evropskoj Uniji.

Direktor kancelarije KfW Banke Rudiger Hartman istakao je da je kroz ovakve projekte, poput ovog u Vranju, značajno poboljšano vodosnabdevanje, ali i tretman otpadnih voda u skoro 30 opština u Srbiji i time obuhvaćeno skoro 1,6 miliona stanovnika Republike Srbije.

Ukupan budžet projekta je 16 miliona evra i odnosi se na sisteme za sakupljanje otpadnih voda i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti