Evropske kompanije pokrenule inicijativu Make Power Clean

Foto-ilustracija: Pixabay

Američki portal Power Engineering International je saopštio da je 14 vodećih evropskih energetskih kompanijai i stručnih zadruga predstavilo inicijativu kojoj je cilj uklanjanje potpora za energetske tehnike koje uzrokuju štetne emisije.

Radi se o inicijativi Make Power Clean, koju čine i kompanije koje se bave pretežno fosilnim gorivima i kompanije koje se gotovo isključivo oslanjaju na obnovljive izvore, a to su Shell, Siemens, Statoil, Total, Eni, Snam, Nordex, Acciona, Iberdrola, Gas Natural Fenosa, ali i zadruge kao što su Eurogas, Solar Power Europe, WindEurope i Evropsko udruženje industrije poluvodiča (ESIA). Cilj inicijative je fleksibilnost na evropskom elektroenergetskom tržištu i priprema za energetsku tranziciju i stoga poziva Evropsku komisiju i Evropski parlament na prekidanje državne pomoći elektroenergetskim postrojenjima koja uzrokuju značajne emisije jer su čiste alternative dostupne već danas.

U skladu s tim, predlaže se ograničavanje sredstava potpore za takva postrojenja čije su emisije ugljen dioksida veće od 550 g/(kW h). Time će se smanjiti zagađenje, dati prilika fleksibilnim energetskim postrojenjima i promovisati dekarbonizacija u Evropi.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti