Evropska komisija odobrila sedam novih GMO sorti

Foto-ilustracija: Pixabay

Evropska komisija odobrila je upotrebu sedam genetski modifikovanih organizama (GMO). Konkretno, reč je o tri sorte kukuruza, dve sorte soje, te po jedna uljane repice i pamuka.

Takođe, produženo je odobrenje za još tri GMO-a (dve sorte kukuruza kao i uljanu repicu). Ovih deset vrsta, prenosi aiz.info, prošlo je opsežan postupak autorizacije, uključujući pozitivnu naučnu ocenu Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA).

Države članice EU mogle su da izraze svoje stavove u Stalnom odboru, a zatim i u Odboru za žalbe, ali nisu postigle većinu protiv ove odluke.

U saopštenju Komisije napominju kako se najnovije dozvole odnose na upotrebu u ishrani ljudi i životinja. Nijedna se ne odnosi na uzgoj genetski modifikovanih organizama u EU. Dakle, ovde je reč o GMO proizvodima koji će biti uvezeni.

Odobrenja vrede deset godina. EK ističe da svi proizvodi napravljeni od ovih GMO-a podležu strogim propisima o označavanju i sledljivosti.

Takođe, ovo izvršno telo EU smatra kako treba razmotriti nove instrumente politike kako bi se iskoristile prednosti nove genomske tehnike (NGT).

Izvor: Agroklub

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti