Evropska komisija demotiviše građane da kupuju flaširanu vodu

Foto-ilustracija: Pixabay

U cilju poboljšanja kvaliteta vode koju piju državljani Evropske unije, početkom februara Evropska komisija usvojila je predlog izmene Uputstva o pijaćoj vodi. Predlog predstavlja modernizaciju trenutnog uputstva koje je na snazi već 20 godina. Na ovaj korak Komisiju su podstakli rezultati evaluacije koju je sproveo REFIT, inicijativa evropskih građana Pravo na vodu (Right2Water) i težnja da se doprinese ciljevima održivog razvoja.

U saopštenju Evropske komisije se navodi da će novi propisi obavezati 27 država članica EU da unaprede pristup vodi za piće i bolje informišu građane o kvalitetu vode – bilo flaširane, bilo one iz vodovoda. Predstavnici izvršne vlasti zajednice evropskih zemalja nadaju se da će ovaj potez ojačati poverenje građana u vodu sa česme i odvratiti ih od korišćenja vode plastičnim flašama. One su najčešći otpad koji narušava izgled evropskih plaža, a indirektno i ekosistem i zdravlje ljudi. Predlog izmene Uputstva o pijaćoj vodi je tek jedan segment šireg spektra akcija Evropske unije koja je, zarad očuvanja prirode i ljudi, „objavila rat“ plastici.

On se tiče unapređenja postojećih sigurnosnih standarda u skladu sa najnovijim preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i obezbeđuje da naša voda za piće bude sigurna za korišćenje u narednim decenijama. Omogućiće vlastima efikasnije uklanjanje rizika za snabdevanje vodom i hvatanje u koštac sa zagađivačima.

Osnaživanje potrošača biće postignuto procesima njihovog informisanja i nadzora dobavljača vode. Kroz smanjenje potrošnje energije i nepotreban gubitak ovog resursa ostvariće se angažman na polju tranzicije na cirkularnu ekonomiju koja integriše ekonomiju i sistem upravljanja otpadom. Pozitivni ishod povećane pouzdanosti građana u vodovodni sistem videće se i u smanjenju broja plastičnih flaša. Poboljšani pristup pijaćoj vodi, promovisaće njenu upotrebu umesto flaširane.

Predlog je direktan odgovor na građansku inicijativu Pravo na vodu. Motivisana njome, Komisija se obavezala da će proceniti efekte trenutnog Uputstva o pijaćoj vodi i pokrenuti javne konsultacije na nivou EU o kvalitetu vode za piće kako bi procenila potrebu za poboljšanjima i načinom njihovog postizanja. U duhu konsultacija i u skladu sa principima stuba socijalnih prava u okviru EU, predlog sadrži obavezu zemalja članica da poboljšaju pristup sigurnoj vodi za piće za sve i povećaju njenu dostupnost ugroženim i marginalizovanim grupama.

Postoji i  podstrek finansijske prirode da se jedan Evropljanin pre odluči da popije čašu vode sa česme nego da uzme flašu s police u obližnjoj prodavnici. Na godišnjem nivou, cena litra vode iz vodovodne mreže EU iznosi 20 centi. „Ako jeftinija opcija ne ugrožava zdravlje ljudi, možda će oni promeniti svoj izbor“, izjavio je potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti