Evropska banka za obnovu i razvoj: 10,2 miliona evra za energetski efikasniju Srbiju

Susret finansija i zelenih tehnologija

U Kristalnoj dvorani hotela Hajat u Beogradu, 26. septembra 2018. godine, upriličeno je predstavljanje nove kreditne linije za finansiranje zelene ekonomije namenjene stambenom sektoru, GEFF, kao podstrek zelenim investicijama u Srbiji.

Foto: GEFF

Domaćin događaja bila je Žužana Hargitai, direktor regionalne kancelarije za Zapadni Balkan iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Na listi govornika našli su se ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji njegova ekselencija Sem Fabrici, član upravnog odbora EBRD i Violeta Kogalničeanu koja rukovodi odeljenjem za infrastrukturu i energetsku efikasnost u Sekretarijatu Evropske zajednice. Osnovni uvid u GEFF pružila je Veronika Špacapan iz EBRD London. Govorili su i predstavnici partnerskih banaka: Feza Tan ispred UniCredit banke i Nikola Stamenković ispred Erste.

U okviru GEFF programa biće dostupna i bespovratna sredstva i sredstva za procenu energetske efikasnosti. Finansijski podsticaji i tehnička podrška zelenim tehnologijama obezbeđuju se iz sredstava Evropske unije (EU), Saveznog Ministastva finansija Republike Austrije (BMF) i Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan (EWBJF) u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

UniCredit i Erste Bank su prve lokalne finansijske institucije banke koje su pristupile programu kreditnim linijama od po 600 miliona dinara (5,1 miliona evra) namenjenih za kredite građanima Srbije. Oni će moći da konkurišu za kredite ovih partnerskih banaka za investicije u energetski efikasna tehnološka rešenja za svoje domaćinstvo poput novih prozora sa dvostrukim ili trostrukim staklom, kotlova visoke efikasnosti grejanja ili termalnu izolaciju objekta.

Foto: GEFF

 Za zajam se mogu prijaviti fizička lica, stambene jedinice, udruženja vlasnika stanova u zgradama ili druga slična tela, pružaoci usluga, dobavljači ili proizvođači pod uslovom da su u njihovu prijavu uključena energetski efikasna rešenja koja se nalaze u onlajn katalogu Tehnološki selektor. Njega možete da pogledate na sledećoj adresi: www.ebrdgeff.com/serbia/ts.

Prihvatljivi projekti obuhvataju finansiranje tehnologije, kao i troškove materijala, dostave i postavljanja do definisanog maksimalnog procenta troška tehnologije.

Tehnološki selektor uključuje sledeće kategorije i mere:

 • izolacija,
 • prozori,
 • plinski kotlovi,
 • toplotne pumpe,
 • rasveta,
 • kotlovi/peći na biomasu,
 • sistem za solarno grejanje vode,
 • solarne fotonaponske instalacije,
 • balansirana mehanička ventilacija,
 • sistemi za grejanje,
 • frižideri i
 • klima uređaji.
Foto: GEFF

Domaćinstva koja na ovaj način ulože u energetsku efikasnost kvalifikuju se za bespovratna finansijska sredstva koja Evropska unija obezbeđuje u vidu podsticaja do 20% investicije.

Pored Srbije, GEFF za Zapadni Balkan aktivan je i u Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji i na Kosovu. Ukupan iznos kreditne linije iznosi 85 miliona evra.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti