Evropljani provode u proseku gotovo 64 godine u zdravlju

U Evropskoj uniji je očekivani broj godina života u zdravlju procenjen na 64,2 za žene i 63,7 za muškarce, objavio je Eurostat povodom Svetskog dana zdravlja koji se obeležava 7. aprila.

Foto-ilustracija: Unsplash (Nick Karvounis)

Zdravlje ljudi posebno je značajno danas, kada je svet suočen sa pandemijom koronavirusa.

Očekivani životni vek za žene u EU bio je u 2018. godini 83,7 godina a za muškarce 78,2 godine, odnosno u proseku za 5,5 godina kraći.

Podaci Evropske statističke agencije pokazuju i da očekivani život u zdravlju predstavlja oko 77 odsto očekivanog životnog veka za žene i 81 odsto za muškarce.

Gledano po članicama, najviše godina života u zdravlju kod žena očekuje se na Malti, 73,4 godine, a slede Švedska, sa 72 i Irska, sa nešto više od 70 godina.

Kod muškaraca se najduži život u zdravlju očekuje u Švedskoj, 73,7 godina, Malti, gotovo 72 godine, i Irskoj više od 68 godina.

S druge strane, najkraći život u zdravlju se očekuje u Letoniji i za žene (53,7 godina) i za muškarce (51 godina).

Foto-ilustracija: Unsplash (Raoul Croes)

Eurostat navodi da se tako ekstremna razlika delom može objasniti različitim načinima na koje se meri ograničenje aktivnosti u zemljama.

U većini članica očekivani životni vek u zdravlju na rođenju duži je za žene nego za muškarce, a razlika uglavnom nije mnogo velika.

Samo u pet članica je jaz veći od dve godine – Poljskoj (3,8 godina), Bugarskoj (3,6), Litvaniji (2,8), Letoniji (2,7) i Estoniji (2,3).

U sedam članica je očekivani broj godina života u zdravlju manji kod žena nego kod muškaraca. Najveće razlike se beleže u Holandiji (3,9 godina), Danskoj (3,4) i Finskoj (3,1).

Izvor: Euraktiv.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti