Evropa nije spremna za zimu, cena struje skočila u nebesa – megavat sat košta 500 evra

Foto-ilustracija: Pixabay

Još jedan skok cena energenata. Cena gasa je oko 2.000 dolara, megavat sat struje premašuje 470 evra, a u Fracuskoj je koštao 500 evra. Neizvesnost snabdevanja je sve veća. U EPS-u tvrde da je elektroenergetski sistem sada stabilan. Od četvrtka na Kosovu i Metohiji počinju dvosatne restrikcije, saopštava kosovski operater.

Rekordne cene struje na bezama pogurao je tehnički zastoj u radu nuklernih elektrana u Francuskoj, koja se sprema i za eventualne restrikcije.

„Ukoliko budu velike potrošnje koje budu diktirane zbog vremenskih uslova, velike hladnoće i zime moguće je da se primeni određeni vid redukcija. Imamo smanjenu proizvodnju i celom regionu, tako da se sve ovo složilo sa ovom energetskom krizom i polako situacija postaje histerična“, istakao je Željko Marković, rukovodilac za energetiku i resurse u „Dilojtu“.

Restrikcije ne isključuju ni druge zemlje jer cenu struje diktira sve skuplji gas. Zbog nedostatka vetra mnogi se oslanjaju na proizvodnju struje iz gasnih centrala. Tu neizvesnost snabdevnja podgreva i obustva tranzita ruskog gasa – gasovodom Jamal-Evropa.

Zbog toga drugi dan Nemačka Poljskoj isporučuje gas iz svojih skladišta. Zvanična Varšava optužuje „Gasprom“ da time vrši pritisak na Nemačku i Evropsku uniju da pusti u rad gasovod „Severni tok 2“.

„Sada je situacija takva da iako Rusija izvršila svoje ugovorene i obaveze ali ništa ne radi preko toga da da dopunske količine gasa koje su potrebne Evropi i stiče s sa pravom utisak da Rusija ucenjuje Evropu gasom. Zbog budućnosti Evrope mislim da bi bilo dobro da se pronađe rešenje i za Severni tok 2″, kaže Srećko Đukić, ekonomista i bivši diplomata.

Nepredvidiva energetska situacija zbunjuje i stručnjake. Sa cenama energenata koje obaraju istorijske rekorde, teško je praviti analize, pa sve prognoze o daljim kretanjima padaju u vodu.

Nameće se nekoliko pitanja: koliko ova situcija može da traje jer je cena struje i gasa sada 10 puta veća nego letos, koji cenovni udar potrošači mogu izdržati jer većina evropskih zemlja od Nove godine najavljuje nova poskupljenja struje, gasa i grejanja, i čemu sve ovo vodi.

Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u listu „Politika“ rekao je da će to uništiti evropske ekonomije, ukoliko bude potrajalo.

„Oni koji moraju da kupuju na berzi – to je sada sve skočilo u nebesana. Na duži rok to je apsolutno neodrživa situacija za Evropu i prosto svaka roba će da poskupi. Evropska privreda će postati nekonkurentna, izgubiće se desetine stotine hiljada radnih mesta u perspektivi milioni radnih mesta“, kaže Bilbija.

Naša zemlja je za zimski period za ugovorene količine obezbedila cenu gasa od 270 dolara, a u toku su pregovori sa Rusima i za dodatne kubike gasa neophodne privredi.

U EPS-u tvrde da je elektroenergetski sistem sada stabilan i da struju uvoze samo po potrebi – kada dnevna potrošnja premaši domaću proizvodnju.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti