Evropa krcata peletom, izvoz ide otežano – u Srbiji cenovni paradoks

Ovu grejnu sezonu karakteriše i rekordna potražnja za peletom i ogrevnim drvetom i rekordno visoke cene tog ogreva. Fabrike peleta i stovarišta konačno su počeli sa sniženjima. Profesor šumarskog fakulteta Branko Glavonjić kaže za RTS da će doći do blagog pojeftinjenja i u narednim nedeljama. Savetuje potrošačima da sada krenu u nabavku i ne čekaju oktobar. Napominje da sada imamo paradoksalnu situaciju da su cene peleta u velikim gradovima niže, a cene ogrevnog drveta više – u unutrašnjosti je obrnuto.

,,U odnosu na cene koje su bile u uredbi sada su znatno niže. Prvo pojeftinjenje peleta je bilo sredinom februara, ono je bilo jako skromno. Drugo, malo značajnije, oko deset procenata, sredinom marta. Ove sedmice je još jednom pojeftinilo za oko dva odsto. Cene drvnog peleta su niže nego krajem januara u proseku za 12 odsto“, ističe Glavonjić.

Cene drvnog peleta su, dodaje, različite u različitim regionima u Srbiji i kreću se od 31.000 dinara za uvozni pelet iz Crne Gore, do 34.000 za domaći.

,,Najjeftiniji pelet se nalazi u velikim gradovima, dok su cene na stovarištima u unutrašnjost nešto više. Razlog je to što u unutrašnjosti ima znatno manje trgovaca koje nude pelet i oni još uvek drže cene koje su između dve do tri hiljade niže nego u januaru ove godine“, ističe Glavonjić.

Prema njegovim rečima, cene ogrevnog drveta su pale, ali je taj pad znatno niži nego kod cene peleta.

,,Cene ogrevnog drveta u Beogradu su oko 10.000 dinara, a u unutrašnjosti se kreću od 7.500 dinara do 10.000 dinara. To je pojeftinjenje od 700 do 1.200 dinara, zavisi sve od regiona“, kaže Glavonjić.

Pročitajte još:

„Paradoksalna situacija“

Ističe da sada imamo paradoksalnu situaciju da su cene peleta u velikim gradovima niže, a ogrevnog drveta više, a u unutrašnjosti je obrnuto.

Foto-ilustracija: Pixabay

,,Jedan od razloga zašto cene ogrevnog drveta padaju sporije je što na stovarištima još ima skupo nabavljenog drveta. Sada pokušavaju da to nekako prodaju. Nove seče su tek počele, a treći razlog je što je potražnja industrije za drvetom izuzetno visoka. Sada proizvođači mogu da biraju kome će prodati drvo “, napominje Glavonjić.

Fabrike peleta su, navodi, u ovom trenutku izuzetno opterećene zalihama i izvoz ide otežano jer je cela Evropa krcata peletom.

,,Realno je očekivati da će doći do još jednog blagog pojeftinjenja peleta u narednim mesecima. To neće biti tako značajno, ali se može očekivati da će biti par stotina dinara u narednim nedeljama. Sada je tona jeftinija između 3.600 dinara i 4.000 nego krajem januara ove godine“, kaže Glavonjić.

Odlična snabdevenost tržišta

Navodi da je snabdevenost tržišta odlična.

,,Drveta i peleta ima u dovoljnim količinama, ne treba stvarati nervozu kod potrošača. Potražnja je u ovom trenutku veoma mala, i peleta i drveta ima dovoljno. April i maj su pravo vreme za nabavku ogreva i moj savet je da potrošači krenu sada u nabavku i ne čekaju oktobar“, dodaje Glavonjić.

Fabrike, kaže, u ovom trenutku imaju dovoljne količine drvne sirovine.

Foto ilustracija: Pixabay

,,Razlika u ceni drvne sirovine koja se nabavlja iz državnih i privatnih šuma je oko deset procenata. Prošle godine je ta razlika bila preko 50 odsto u korist privatnih šuma. Nema više zabrane izvoza, ali zbog situacije u Evropi izvoz ide jako teško“, objašnjava on.

Od sredine januara do kraja februara je rađeno istraživanje koje se odnosi na potrošnju drvnih goriva i jedno od pitanja je bilo poverenje potrošača u drvni pelet.

,,Veliki broj potrošača je bio razočaran cenom peleta i jedan broj njih je odustao od korišćenja peleta i prešao na neki drugi energent, najviše na ogrevno drvo. Ako bude bila prihvatljiva cena, oni će se ponovo vratiti da koriste pelet“, napominje on.

U ovom trenutku stvari tako stoje da će ogrevnog drveta i peleta biti dovoljno, zaključuje Glavonjić.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti