Evakuacija stanovništva na Filipinima zbog erupcije vulkana

Foto: Facebook (screenshot)

Zbog erupcije vulkana Tal na Filipinima, u blizini glavnog grada Manile, vlasti su naložile evakuaciju skoro pola miliona stanovništva. Vulkan Tal je jedan od najaktivnijih i najopasnijih vulkana u zemlji.

Erupcija se dogodila juče, kada je vulkan izbacio pepeo 14 kilometara u vazduh, a ni slike od danas nisu naročito obećavajuće. I dalje se izliva lava, a vazduh je pun dima i pepela.

Filipinski institut za vulkanologiju i seizmologiju podigao je stepen opasnosti na 4, što ukazuje na to da do erupcije može doći u narednih nekoliko sati, dok poslednji, 5. stepen, ukazuje na skoru erupciju.

Tal se smatra jednim od najopasnijih vulkana upravo zbog neposredne blizine naseljenog područja, u kojem živi čak 450.000 ljudi. Vlasti su poslale 20 vozila i 120 ljudi da pomognu stanovništvu u evakuaciji, a u pripravnosti su i helikopteri.

Velika opasnost preti od pepela zbog zagađenja vazduha, ali i vode i zemljišta. Pepeo sa sobom nosi i komadiće stakla koji tako mogu dospeti do pluća, ali i mnoge druge štetne materije. Kako se veoma brzo širi, i udaljeno stanovništvo je u opasnosti od zagađenja.

Takođe, problem za lokalno stanovništvo predstavlja i težina pepela koji, kada se nakupi, može da uruši krovove kuća. Pored toga, u blizini vulkana su brojne turističke lokacije, mnogi parkovi, jahte i letovališta, te će to verovatno imati uticaj na ekonomsku situaciju na ostrvu.

Jedno venčanje je bilo u toku baš kad je počela erupcija vulkana, iza mladenaca i gostiju, ali svečanost je ipak završena u najboljem redu.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti