EU za tebe – Hajde da razgovaramo o životnoj sredini

Rad na zaštiti životne sredine mora biti sveobuhvatan, uz konkretne akcije, i potrebno je dalje povećanje kapaciteta državnih institucija, zaključili su učesnici debate „EU za tebe – Hajde da razgovaramo o životnoj sredini“.

Foto: EU info centar

Debata je održana u okviru kampanje „Pogledaj oko sebe“, kojom se javnost podstiče da bude deo rešenja klimatskih izazova kroz slogan „Pokreni se“.

Možemo da radimo više i bolje, a mi smo tu da pomognemo Ministarstvu zaštite životne sredine, kaže projektni menadžer Delegacije Evropske unije u Srbiji Antoan Avinjon.

„Kako bismo pomogli, potrebni su nam zeleni fond, više ljudi, saradnja sa lokalnim samoupravama i nevladinim organizacijama.

Želimo da uključimo zajednicu, da svako može da bude akter promena“, smatra Avinjon, dodajući da je nakon razgovora neophodno napraviti korak više i preduzeti akcije.

Ministarstvo zaštite životne sredine zajedno sa predstavnicima EU završava usaglašavanje pregovaračke pozicije za poglavlje 27, koje se tiče zaštite životne sredine, ističe načelnica Odeljenja za evropske integracije tog Ministarstva, Sandra Milićević Sperlić.

„Neophodno je angažovanje još bar 1400 ljudi kako bismo pokrili sve što je neophodno. Prioritet kada usvojimo pregovaracku poziciju postaju monitoring i implementacija propisa“, kaže ona, dodajući da je podrška EU važna kao podsticaj za dalji rad Ministarstva.

Nalazimo se u začaranom krugu zagađivanja vode, vazduha i zemljišta, upozorava Nataša Đereg, koordinatorka Radne grupe za poglavlje 27 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

„Obrazovanje bi trebalo početi od vrtića, da deca znaju gde baciti papir. Cilj je i da budućim generacijama ostavimo čistiju planetu. Važno je da počnemo da vrednujemo zdravlje, da ne posmatramo zaštitu životne sredine kao trošak”, navodi Đereg.

Zaštita životne sredine ne samo da nije trošak, već može biti i prilika, kaže Stevan Vujasinović iz grupe nevladinih organizacija Koalicija 27. On navodi primer rudnika iz Belgije, koji je zatvoren, a prostor je pretvoren u tehnološki hub u kojem se radi na što efikasnijem korišćenju energije.

„Svake godine pričamo o tome kako je bitno da se o ovoj temi ne raspravlja samo među ekološkim organizacijama. Pokrenimo akciju, ne samo razgovor, pokrenimo ljude da životnu sredinu vide kao priliku”, kaže Vujasinović.

Izvor: EU info centar

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti